Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rejban

Marketing

Jasenovac i Gradiška stara

Jasenovac

Jučer sam na jednom blogu ostavio komentar kako mislim da pjesma ne odiše mržnjom. Naravno, bijah obasut komentarima da je moja izjava nevjerojatna. Slijedi objašnjenje.

"Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara.
Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure.
U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila. ('ajmo ruke)
Oj Neretvo teci niza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu.
Ko je moga zamisliti lani,
da će Božić slavit partizani.
Tko je reka, jeba li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća.
Gospe sinjska ako si u stanju,
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.
Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića."


Nijedan stih ne potiče na fašizam i šovinizam. Većinom konstatira činjenice "To je kuća Maksovih mesara", "voze crnce Francetića Jure", "puno Srba Neretva odnila" ovo su sve činjenice i opisuju događaje i mjesta koja su postojala. Negiranjem postojanja ovih mjesta i događaja je glupo i ignorantski. U jednom stihu se naređuje Neretvi da teče prema Jadranu. Možda bi bilo bolje da teče u Baltik ili nešto? Izražavanje čuđenja da će Božić slavit partizani je zanimljiv oksimoron. A stihovi "tko je reko jebali ga ćaća da se crna legija ne vraća" su se pokazali čisto proročkima (svi smo vidili Thompsonov koncert).
Dva dodana stiha ne spadaju u ovu pjesmu i nema im tu mjesta. Thompsona bi mogli tužiti za autorska prava.
Na kraju se invocira sjajna zvijezda iznad Metkovića da pozdravi Antu Pavelića. Ovaj stih je čak antifašistički - kao zvijezdo na nebu pozdravi mrtvog Antu Pavelića.

1992. ova pjesma nikome nije smetala. Zanimljivo kako su se vremenom javili liberali i šonje koji nemaju dovoljno muda da je pjevaju. A narodnjake koje pjevaju (ispričavam se - zavijaju) napumpane sisate srpske kurve je u redu slušat - to je zakon. Malo se napiti pa zavijati na ekavici stihove u mentalnom rangu sedmogodišnjaka uz "umilne" zvuke harmonike - to je u redu. To je super.

Možda bi trebali zabraniti "Ustani bane" jer poziva na pobunu protiv Mađara?

Post je objavljen 05.07.2007. u 11:20 sati.