Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/filmtvreviews

Marketing

MOVIE: Live Free or Die Hard ~ Umri muški 4.0: Živi slobodno ili umri muški


REŽIJA: Len Wiseman
ULOGE: Bruce Willis, Justin Long, Maggie Q
ŽANR: akcijski film
STUDIO: Cheyenne Enterprises
GODINA: 2007.
RELEASE DATE (US): 27. lipnja
RELEASE DATE (Hrv): 2. kolovoza
IMDb OCJENA: 8,2/10 (Top250 --> #201)


Bruce Willis se vratio kao John McClane u ovom uzbudljivom akcijskom blockbusteru te ima samo jednu misiju: spasiti Ameriku od terorista koji pomoću kompjutera i Interneta planiraju načiniti opći kaos, a u tome mu pomaže zbunjeni haker Matt Farrell...


Prošlo je 12 godina otkada je treći nastavak popularnog akcijskog serijala "Umri muški" zavladao američkim kinima, te je malo tko vjerovao u uspjeh još jednog nastavka, sa već ostarjelim Brucom Willisom i novom generacijom filmofila od kojih je vrlo malo pravih poklonika Johna McClanea. Ipak, mnogi su ostali zapanjeni kad su na Internetu osvanule prve veoma pozitivne kritike. Koje su, po mome mišljenju, itekako točne. 4. nastavak "Umri muški", koji je kod nas uistinu preveden jako komplicirano, ostavlja gledatelje na rubu sjedala, iako se nerijetko događa da ostanete ravnodušni nakon pretjerane i nemoguće akcijske scene.


Ali, naravno, toga morate biti svjesni kad počinjete s gledanjem filma, jer će onda vaš tužan izraz lica ostati od početka pa sve do kraja filma. Jedna za drugom, nizaju se akcijske scene, no mene su se pogotovo dojmile dvije: Prva je u tunelu, te kada teroristi u tunelu isključe svijetla, te s obje strane puste promet, nastaje opći kaos, no McClane i njegov "pomoćnik" Matt sačuvaju živu glavu od letećeg automobila tako što on se on sasvim slučajno odbije od prtljažnika dviju auta koja su slučajno naletjela u tom trenutku. No, tu ni nije kraj. Helikopter čeka vani kako bi se teroristi riješili McClanea i tog hakera, pa nakon što McClane izleti iz auta pred izlazom iz tunela, on se jednostavno popne (automobil) na nekakvu malu betonsku konstrukciju i odleti direktno u helikopter. Želite dalje? Neću vam previše spojlati film, ali samo ću spomenuti da je u drugoj situaciji McClane doslovno na letjelici američke vlade koja se mahnito vrti i koja će svakog časa eksplodirati.

Od glumaca se nitko nije previše istaknuo, no nije previše isklišejizirana kao što je konačan zaplet, u kojem naravno, stvari postaju osobne i teroristi, sada isfrustrirani McClaneom, otimaju njegovu kćerku. No ipak, postoji par uistinu realističnih dijelova filma koji vjerodostojno prikazuju opći kaos Washingtona.

Što se tiče trajanja, dva sata neprestane akcije trajat će kao bijednih sat vremena, jer ako se zaista uživite u film, kokice koje ste kupili pred ulazak u kino nestat će za 20 minuta. Ovaj film, kojeg sačinjavaju par uistinu nerealnih akcijskih scena, zanimljiv način terorizma i, naravno, John McClane, zapravo je pravi ljetni film za opuštanje i puštanje mozga na pašu. Vjerujte mi, nisam još pročitao niti jednu lošu kritiku. A ovih dana postoji stvarno premalo dobrih akcijskih filmova koji nemaju Stevena Seagala kao protagonista, i od čije vam glume jednostavno dođe da si prosvirate mozak. Platite trideset kuna i pogledajte ovaj film na velikom platnu! ;)

Post je objavljen 04.07.2007. u 11:48 sati.