Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb

Marketing

Bandić vodi djecu u bečku spalionicu

Spalionica se planira graditi u Resniku, udaljenom 6 kilometara od Jelačićeva trga što susjede jako zabrinjava. Za dječje vrtiće iz okolice, Grad organizira put u bečku spalionicu koja se nalazi u samom centru grada. Bandić je rekao da se nada da će se posjetioci bečke spalionice uvjeriti da to nije ekološka katastrofa i da se može zdravo živjeti iako je u susjedstvu spalionica. Javno.

Zbog sporne slikovnice o spalionici otpada, koja se dijeli u vrtićima, Zeleni traže očitovanje javne pravobraniteljice za djecu. Do 2025. planirano je svega 14 reciklažnih dvorišta što je nedostatno za grad ove veličine. Kod nas se reciklira svega četiri posto otpada što bi značilo da ćemo spaljivati praktički sve - rekao je u razgovoru za Javno Galović ističući primjer Beča, koji reciklira 50 posto sveg otpada, a ostatak spaljuje. Javno.

Aktivisti upozoravaju da je spalionica štetno postrojenje za zdravlje ljudi i okoliš, koja otpad ne zbrinjava već smanjuje njegovu količinu i težinu. Osim što se spaljivanjem otpada proizvode štetni plinovi i tvari, postojeće štetne tvari iz otpada ne nestaju nego se koncentriraju u šljaki, letećem pepelu i superotrovnim ostatcima iz filtera. Takvo postrojenje graditi će se samo 6 kilometara od Trga bana Jelačića, u Resniku. Iako je ogranak Hrvatskog liječničkog odbora rekao NE spalionici, i više od 90% mještana Resnika je potpisalo peticiju protiv spalionice. Spalionica u Resniku će spaljivati 385,000-420,000 tona otpada godišnje. Od toga će se godišnje proizvesti oko 100,000 tona izuzetno otrovne šljake, tvrde u Zelenoj akciji. Alert.

Post je objavljen 11.06.2007. u 21:04 sati.