Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zuzayok

Marketing

BITKULA I AGAPE - legenda

Dominikanac Augustin je trebao krenuti put Zagreba gdje ga je cekala biskupska stolica,ali je vecer prije htio provesti sa sestrama Bitkulom i Agape u molitvi.Rekao im je:Zivite odane Bogu kao i do sada.Ti Bitkulo,uzgajaj djecu u strahu Bozjem,a ti,Agape,budi kao i dosada ponos roda zbog svetosti i cistoce".
Bitukla je u zanosu slusala svog brata koji je bio nadaleko poznat radi sveta zivota i cudesa.Ona je vec u pameti prebirala dragulje koje ce prodati za gradnju crkve S.Dominika,koja se nedavno pocela graditi,dok je mladja Agape u svetackom odusevljenju odlucila zrtvovati svoje snove i nade o mladom crnokosom vitezu.Taj je vitez prije nekoliko mjeseci bio njihov gost u Trogiru,jer ga je otac preporucio svom prijatelju Augustinu.Mladic nije nista kazao Agapi,ali su njegove oci govorile sve.
Pri izlasku iz crkve sestre su pogledale u nebesa osuta zvijezdama i one su osjetile njihov odraz u svojim cistim dusama.

Nakon bratova odlaska Bitkula je prodala neka svoj imanja i drago kamenje za gradnju crkve Sv.Dominika.Agape zrtvova jos i vise i da sve za gradnju.Podje u pustinjacki samostan Sv.Andrije koji se dizao na brezuljku otoka Ciova.Odatle je mogla vidit cijeli svoj rodni grad i crkvu u izgradnji,tako milu bratu Augustinu i sestri Bitkuli.Dusevno i tjelesno bolesni dolazili su joj danju i nocu da ih lijeci.
Jednog dana prosla je velika galija sa istoka izmedju Ciova i grada,a jedan mladi vitez tuzno je gledao prema samostanu koji je blistao u zrakama sunca koje je zalazilo.

Glasovi o Augustinovim cudesima uzdizali su Agapinu dusu u rajske visine.Imala je vizije o bratu kao da je uistinu tu s njom u njenoj celiji.Kad su joj najavili njegovu smrt,ona nije mogla vjerovat.Ali onog dana kad je cijeli grad kliktao od veselja zbog toga sto je Augustin proglasen blazenim,Agape nije mogla izdrzat toliku srecu i te se noci preselila u vjecni zivot.

Bitkula je dugo plakala za bratom i sestrom.Ona je pozvala majstora klesara da izradi portal u crkvi Sv.Dominika.Na portalu cedna,sitna Bitkula kleci pred velikim svetim bratom.U sredini je uklesana Gospa s djetetom,a do nje Magdalena,sva obavita kosom.





Post je objavljen 09.06.2007. u 23:48 sati.