Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strejt

Marketing

Majmuni su hodali uspravno i prije čovjeka

Homo sapiens nije prvi koji je uspravno hodao. Njegovi preci, majmuni, već su to radili i prije modernog čovjeka, još dok su živjeli na drveću. Kažu tako nova istraživanja znanstvenika.
Tradicionalna teorija govorila je, svi smo to učili, da se uspravan hod na dvije noge razvio nakon četveronožnog kretanja, koje još i danas možemo vidjeti kod čimpanzi i gorila. No, ova dugogodišnja 'istina' sad je postala neistina prema medicinskom časopisu Science. Nova teorija kaže kako su majmuni - oduvijek mogli hodati uspravno. Ljudi su, pak, ovu funkciju naslijedili bez prolaženja faze četveronožnog hodanja.

štoviše, znanstvenici tvrde kako se hod na nogama i zglobovima ruku kod majmuna javio tek relativno nedavno, zbog lakšeg kretanja nezgodnim tlom džungle. Do ovih su rezultata došli proučavajući pokrete divljih orangutana koji većinu svog života provode na drveću.

Orangutani se, ustanovili su, uspravljaju kako bi dosegnuli hranu s visokih grana i kako bi prešli s jednog drveta na drugo bez silaska na tlo. Ovakvi pothvati zahtijevaju gotovo uvijek penjanje po tankim grančicama koje se lako savijaju pod težinom tijela.

Logičan zaključak koji slijedi iz ovoga, tvrde stručnjaci, bio bi da je uspravan hod nastao kao prilagodba životu na drvetu. Na tlo su se preteče homo sapiensa preselili kad su se šumske krošnje prorijedile zbog klimatskih promjena. Na tlu su hominidi počeli jesti hranu sa zemlje i nižeg drveća.

Znanstvenici kažu da su prema fosilima nekih od najranijih ljudskih predaka oni koristili stražnje udove koji su bili prilagođeni uspravnom hodu, dok su gornji dio tijela koristili za penjanje po drveću. Ova dvonožna stvorenja živjela su u šumama, a ne u savanama gdje bi se morali kretati po tlu.

No, kako to uvijek biva s postavljenim tezama, neki se znanstvenici ne slažu s tim. Smatraju da nedostaju neke karike u cijeloj priči i da treba još dokaza za potkrijepiti ovakvu teoriju. Očekivano, ali vijest je i dalje zanimljiva.



Post je objavljen 09.06.2007. u 09:32 sati.