Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Jeftiniji roaming u EU i Hrvatskoj?

Vijeće Europske unije prihvatilo je u Luxembourgu uredbu kojom će se znatno sniziti cijene poziva s mobilnih telefona u inozemstvu, počevši od jeseni ove godine. Resorni ministri za telekomunikacije iz zemalja članica EU-a na svom sastanku u Luxembourgu postigli su dogovor oko uredbe o roamingu, koju je prethodno izglasao Europski parlament. Uredba će nakon što prođe postupke pravne i jezične verifikacije biti i formalno usvojena 25. lipnja, a u službenom glasilu bit će objavljena 29. lipnja, a 30. lipnja stupa na snagu nakon čega operateri tek trebaju uskladiti svoje ponude što znači da će se jeftiniji roaming građani EU koristiti od rujna.

Prema uredbi cijene roaminga za odlazne pozive iz inozemstva ograničavaju na 0,49 eura po minuti, a za dolazne pozive u inozemstvu na 0,24 eura. Takva ograničenja primjenjivat će se tijekom prve godine od donošenja uredbe, a nakon toga bi se postupno smanjivala. U drugoj godini odlazni pozivi u inozemstvu naplaćivali bi se 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura, a u trećoj 0,43 i 0,19 eura.

Ovakvom rješenju pridonijele su prije svega potrošačke organizacije u Europskoj uniji koje su snažno lobirale za prava potrošača u ovom segmentu mobilne telefonije.

Uredba će se primjenjivati u 27 zemalja članica Europske unije i zemljama Europskog ekonomskog prostora (Norveška, Lihtenštajn i Island) koje imaju sporazum s EU-om o sudjelovanju u zakonodavstvu koje se odnosi na unutarnje tržište. Da bi se uredba primjenjivala u Hrvatskoj morat ćemo pričekati ulazak u EU ili potpisati poseban sporazum koji bi takve mogućnosti našim građanima ponudio i prije. No za to rješenje imaju Slovenci koji traže da se uredba što prije proširi i na zemlje kandidate, dakle na Hrvatsku i Tursku.

Post je objavljen 07.06.2007. u 15:37 sati.