Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neplodniuhrvatskoj

Marketing

Sve je u glavi

Gle pa mene netko i čita ili bar stavlja komentare. Naime pojavio mi se prvi pravi komentar (D ne ljutiti se).
Evo što je ista (to joj je ime, nije da ženu omalovažavam) napisala:

kažu da se treba opustiti i ne misliti na to....moja znanica godinama nije ostajala i onda se odlučila usvojiti,otišli su,prijavili se i zamisli u roku mjesec dana ostala je trudna....prije 2 mjeseca rodila je sina....znači kad se opustila i nije grčevito i slino željela tijelo je moglo reagirati...sretno...sve je u glavi


Hvala što mi želiš sreće.
Ipak moram nešto prokomentirati a vezano za izjavu iz naslova.

Činjenica #1
Prvu godinu kad smo odlčili da se nećemo štititi i da želimo djecu nisam se oko ničeka previše zabrinjavala. Keksali smo se kad god smo htjeli, gdje god smo htjeli. Dakle koristili smo metodu Opusti se!
Nakon godine dana napravili smo prvu pretragu, a to su bili moji hormoni i njegov spermiogram i kako je to bilo ok i dalje smo išli metodom Opusti se!
Nakon još pola godine utvrdili smo da su moji jajovodi prohodni, ali kako godinu i pol gore spomenuta metoda Opusti se! nije dala učinka odlučili smo malo pozornije gledati u koje DC se keksamo.
Nakon još pola godine smo tek upleli tetu doktoricu.
Dakle Opusti se! metoda nije dala učinka u dvije godine. Tako da smo i službeno dobili dijagnozu primarnog steriliteta.

Činjenica #2
Zbog obiteljske anamneze, ženski dio s mamine strane, mogu se početi radovati predmenopauzi u kasnim tridesetima i menopauzi do 45-te.
Dakle ne mogu si dopustiti da metodu Opusti se! isprobavam godinama. Da podsjetim 32 godine su mi već

Činjenica #3
Tri moje vrlo drage prijateljice i suborke su "odustale" od MPO da bi se desilo, no nije. Dvije su dale molbe za posvojenje i nisu zatrudnile ni nakon dvije godine. I obje su se ipak vratile natra MPO i borbi i jedan već ljulja svoju bebu, a druga će za nekoliko mjeseci.
Dakle odustati ili dati zahtjev za usvojenje ne pravi djecu!

Da ne bi ja više duljila evo nekih mitova i činjnica o neplodnosti:

Mit: “Neplodnost je ženski problem.”
Činjenica: Netočno. Ustvari, jednake su šanse da je neplodnost uzrokovana muškim ili ženskim faktorom. Muški faktor je odgovoran za 40% slučajeva neplodnosti, ženski za 40%, muški i ženski problemi zajedno za 10% slučajeva, a preostalih 10% slučajeva nemaju objašnjen uzrok. Nužno je da pretrage u vezi s neplodnosti obave i muškarac i žena.

Mit: “Svi drugi ostaju trudni bez pol muke!”
Činjenica: Procjenjeno je da je jedna od šest osoba bude neplodna u nekom periodu svog života. Prema američkom Nacinalnom Centru za Zdravstveno Statistiku (NCHS) približno 4.5 milijuna parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva milijuna neplodnih parova traži liječničku pomoć. Neplodnost nije rijedak zdravstveni problem kod žena i muškaraca. Srećom, 90% svih slučajeva imaju specifičan uzrok koji se može otkriti pravilnom dijagnozom od strane liječnika specijalista reproduktivne medicine.

Mit: “Problem u tvojoj glavi – ako se opustiš i ne misliš na to zatrudnijet ćeš!”
Činjenica: Neplodnost uzrokuje stres – stres ne uzrokuje neplodnost. Neplodnost je medicinsko stanje, poremećaj reproduktivnog sustava. Istina, opuštanje može pomoći hvatanju u koštac s problemima i cjelokupnoj kvaliteti života, ali stres i tjeskoba su posljedica neplodnosti, a ne njezin uzrok.

Mit: “Ako usvojite bebu zatrudnijet ćete!”
Činjenica: Skoro svaki neplodni par je vjerojatno čuo priču od rođaka ili prijatelja o nekome tko je ostao u drugom stanju neposredno nakon što je usvojio dijete. Međutim, studije su dokazale da je stopa začeća nakon usvajanja jednaka i za one koji nisu usvojili (u oba slučaja 5%), no obično česće čujemo o onim parovima koji usvoje i nakon toga zaista zatrudne.

Mit: “Možda vas dvoje radite nesto pogrešno!”
Činjenica: Neplodnost nije seksualni poremećaj vec medicinsko stanje.

Mit: Ako imate odnose svaki dan veća je šansa da ćete ostati trudni”
Činjenica: Normalni i zdravi spermatozoidi ostaju aktivni u ženskom reproduktivnom sustavu od 48 do 72 sata. Stoga su odnosi u razmaku od 36 do 48 sati u vrijeme ovulacije obično dovoljni. Ustvari, ako muškarac ima mali broj spermatozoida koji se sporo nadoknađuju, svakodnevni odnosi mogu biti kontraproduktivni.

Mit: “Za neke parove trudnoća jednostavno ne dolazi tako brzo”
Činjenica: Parovi trebaju otići na konzultacije nakon 12 mjeseci nezaštićenih odnosa ako ne ostvare trudnoću, a parovi stariji od 35 godina nakon 6 mjeseci.

Mit: “Neplodnost pogađa samo one parove koji nikada nisu imali djece.”
Činjenica: Na žalost za mnoge parove koji već imaju dijete, a žele još, mnogi faktori mogu doprinijeti tzv. “sekundarnoj neplodnosti”. Brojni su problemi mogli nastati od posljednjeg začeća.

Mit: “Možda vam Bog želi reći da niste stvoreni za roditelje!”
Činjenica: Ovo je vrlo bolno čuti neplodnom paru i može biti vrlo obeshrabrujuće. Morate neprekidno podsjećati sebe i druge da je neplodnost medicinsko stanje, a ne Božja volja.

Mit: “Moj supružnik će me ostaviti ako ne možemo dobiti dijete.”
Činjenica: Istina je da neplodnost može uzrokovati bračne trzavice, ali većina parova ostane u braku uprkos krizi koju neplodnost uzrokuje. Mnogi parovi se još više zbliže učeći o novim načinima pomoću kojih mogu obogatiti svoju vezu.


Post je objavljen 31.05.2007. u 16:58 sati.