Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb

Marketing

Problem otrovnog pepela iz spalionice

Spalionica ne zbrinjava otpad, nego ga samo smanjuje na oko 30-40% ukupne mase a u toj masi se nalaze ogromne količine stotine otrovnih elemenata. Naša spalionica proizvoditi će godišnje 100,000 - 150,000 tona otrovne šljake.

Dok se u Europi taj otpad smatra opasnim otpadom, Beč ga deponira u rudnicima a dio odvozi u Afričke zemlje, mi ga planiramo napraviti na području između Vrbovca, Gradeca i Dubrave. Na površini od 40 hektara ta izuzetno opasna šljaka deponirala bi se jednostavno na hrpu, u visinu. Prije deponiranja isti pepeo će se cementirati u kamene oblike, no cement erodita i opasna šljaka širiti će se okolišom putem vjetra, sunca, kiša, na gumama transportnih kamiona i mnogi drugi načini. Usljed kemijskih procesa otpad se sam zagrijava i do 85 stupnjeva. Područje gdje bi se nalazio deponij je močvarno područje i u blizini prolaze dvije rijeke.

To područje koje je sada u potpunosti čisto, eko zona, kroz vrlo kratko vrijeme postati će najzagađenija točka u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Dubrava i načelnik Općine Gradec samovoljno donose odluke, te daju potpis za prijedlog da se na zemljištima Općine Dubrava i Gradec izgradi najveća deponija opasnog industrijskog otpada u hrvatskoj.
Vijeće Općine Dubrava i Općine Gradec poništilo je te samovoljne odluke načelnika, ipak na Županijskoj skupštini 27.04.2007., prihvaćen je prijedlog o realizaciji tih štetnih deponija na ovoj lokaciji.

Župan Kožić najavio je istražne radove za opasni deponij na lokaciji kod Dubrave i Gradeca za 8. mjesec, iako su samovoljne dozvole načelnika poništene od strane vijeća općine Dubrave i općine Gradec.




Post je objavljen 25.05.2007. u 11:25 sati.