Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Znanstveni skup posvećen Osvaldu Ramousu «Vrijeme bez granica».

Zajednica Talijana Rijeka održala je konferenciju za novinare na kojoj je najavila međunarodni znanstveni skup posvećen Osvaldu Ramousu pod nazivom «Vrijeme bez granica».
Ramous je rođen 1905. godine u Rijeci, umro je 1981. godine.
On se prvenstveno smatrao pjesnikom, međutim, inicijatorica skupa Gianna Mazzieri Sanković je posebno istaknula njegov prozni rad i novinarski, što će biti nit vodilja izlaganja sudionika navedenog skupa.
Naime, Ramous je napisao dva romana «I gabbiani sul tetto» koji je izašao 1964. godine i «Serenata alla morte» izdan 1965. godine. Napisao je još jedan roman «Il cavalo di cartapesta» koji zadire u riječku povijest. Međutim, krajem šezdesetih nije uspio izdati navedeni roman zbog djelova što se bave egzodusom talijana krajem drugog svjetskog rata. Stoga je Zajednica Talijana Rijeka, povodom ovog skupa, odlučila nakon 40 godina izdati tu knjigu.
Ramous je kao novinar objavio preko 400 članaka što se bave jugoslavenskom, talijanskom, švedskom i latinsko američkom književnošću.
Ramous je odigrao važnu ulogu u omekšavanju granica između Italije i Jugoslavije, te približavanju tih dviju kultura, tako je za talijansko tržište uredio Antologiju suvremene jugoslavenske poezije.
Također je zaslužan što je 1956. godine uspio spriječiti gašenje talijanske drame.
Unatoč svim svojim vrijednostima Ramous je pao u zaborav, stoga se prof. Mazzieri Sanković nada da se nakon ovog skupa više neće pojavljivati pitanja «Tko je Osvaldo Ramous».
Sukp će biti otvoren za javnost, a održat će se u subotu 26. svibnja od 10 da 18:30 sati. Na njemu će sudjelovati Elvio Guagnini (Sveučilište u Trstu), Sanja Rojić (Sveučilište u Zagrebu- Sveučilište u Trstu), Ingrid Damiani Einwalter (Sveučilište u Zagrebu), Corina Gerbaz (Zajednica Talijana Rijeka), Elvio Baccarini (Sveučilište u Rijeci), Silvio Forza (EDIT), Ilaria Rocchi Rukavina (Zajdenica Talijana Rijeka) i Gianna Mazzieri Sanković (Sveučilište u Rijeci).
Skup je podržala Talijanska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Italije, a organizira se, s dvije godine zakašnjenja, povodom 100 obljetnice rođenja Osvalda Ramousa.
Ipak, organizatori skupa su na kraju konferencije izrazili svoje razočaranje zbog neodaziva vodećih lokalnih medija za ovaj skup.


Post je objavljen 23.05.2007. u 12:33 sati.