Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Veliki povratak Zagorkine "Gordane"

Poznata nakladnička kuća Školska knjiga, koja je oblikovala generacije čitatelja, odlučila je na svojim internetskim stranicama javiti skorašnji izlazak serije od dvanaest romana vjerojatno najpoznatije hrvatske spisateljice iz prve polovice dvadesetog stoljeća – Marije Jurić Zagorke. Naravno, radi se o serijalu "Gordana – kraljica Hrvata". Taj ogroman roman izlazi tek u prosincu ove godine, ali i to će brzo. Do sada, u izdanju Školske knjige je izašlo nekoliko njenih romana, među ostalima i svih sedam knjiga "Gričke vještice", dvije knjige "Jadranke" i "Kći Lotršćaka". Sve je započelo (ako se ne varam) na Interliberu 2004. godine, kad je predstavljena ta nova biblioteka, koja se nakon toliko godina napokon drznula izdati djela ove hrvatske spisateljice.

Naime, dugo vremena, djela Marije Jurić Zagorke bila su smatrana šundom i nekvalitetnom prozom, a ona sâma bila je optuživana da je krivotvorila hrvatsku povijest, sve dok mnogi nisu stali u njenu obranu, naglašavajući važnost jednog pravila kod pisaca zvanog licentia poetica, što znači kako je mogla (a i morala) promijeniti neke manje važne događaje i likove u svrhu pisanja književnih djela. Ovoga puta osvrnula se na srednjovjekovnu Hrvatsku, začinivši zaplet ljubavlju i spletkama onako kako je samo ona znala.

Devet tisuća stranica raspoređenih u dvanaest knjiga koštat će gotovo dvije tisuće kuna, što je prema mome mišljenju malo preskupo, ali nadajmo se kako će knjižnice ubrzo otkupiti ova lijepa, crna izdanja (i, iako nisam baš ljubitelj sladunjavih romana, nadam se kako ću stići barem nešto pročitati prije negoli odem na fakultet).

;-) Boris

Post je objavljen 22.05.2007. u 22:40 sati.