Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubaspara

Marketing

PENTARGAM

1. Pentagram se javlja u dva oblika: kao peterokut i zvijezda sa deset uglova. Simbolika mu je mnogostruka, ali se uvijek temelji na broju pet koji izražava jedinstvo nejednakih dijelova. Pentagram je stoga mikrokozmos. Pet krakova pentagrama usklađuju u plodovitom spoju brojku 3 koja označuje muški princip i brojku 2 koja odgovara ženskom principu. Simbolizira dakle androginost (wtf?!?! valjda ravnoteža). Služi kao znak raspoznavanja članovima istoga društva: u antici, primjerice, pitagorejancima. Pentagram je jedan od ključeva koji otvaraju put do tajne.
Pentagram znači i brak, sreću ispunjenje. Nekada se smatrao simbolom savršene ideje. Prema Paracelzusu pentagram je jedan od najmočnijih znakova.
Pitragorejski pentagram (moj najdrazi)- koji je u Europi postao pentagramom gnostičkog Hermesa- ne javlja se samo kao simbol spoznaje, nego i kao sredstvo vračanja i stjecanja moći [GHYN, 2, 77]. likove pentagrama upotrebljavali su čarobnjaci za prakticiranje svoje moći: bilo je pentagrama ljubavi, uroka itd.
slika pitagorejskog pentagrama:

2. Ako pentagram nije peterokut, nego peterokraka zvijezda, u masonskoj se predaji naziva Plamenom zvijezdom. Uz stanovitu ogradu J. Boucher navodi ovo Ragonovo tumačenje: Kod Egipčana je ona (plamena zvijezda) bila slika Izidina i Sunčevog sina, tvorca godišnjih doba, te amblem kretanja; slika Horusa, simbol pretvari, nepresušnog izvora života, slika one iskre svete vatre, koja je univezralno sjeme svih bića. Za masone ona je amblem Genija koji dušu uzdiše do velikih stvari. Autor podsjeća da je pentagram bio omiljeni simbol pitagorejaca... Ucrtali bi taj simbol na svoja pisma poput pozdrava, i to je odgovaralo latinskoj riječi vale. pentagram se nazivao i ugela; božica Higija bila božica zdravlja; svako se od slova koja tvore tu riječ postavljalo na jeda


Post je objavljen 18.05.2007. u 12:43 sati.