Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aktualnih 45 - Idis Turato

U sutrašnjih aktualnih 45 (10:30 sati) ugošćujemo arhitekta Idisa Turata koji će govoriti o problemu vezanom uz rušenje starog kolodvora na Sušaku.
Protiv tog rušenja je još 20. veljače stala Zelena inicijativa grada Rijeke, koja je organizirala peticiju. Također je peticiju protiv rušenja je održala i stranka PGS.
Naime, spomenuta zgrada je prepreka u izgradnji prometnice D 404 koja će olakšati povezivanje riječke luke sa državnom prometnom vezom, odnosno spojiti je s cestom D 8 i time i povećati tržišne potencijale luke.
Stoga se postavlja dilema što je važnije, očuvanje povijesne baštine ili gospodarski razvoj grada? Može li se naći treći put?
Jedan prijedlog je iznio predsjednik riječkog autonomnog ogranka PGS-a Stevan Pejnović smatra da budući se sa gradnjom ceste D 404 ionako kasni, nisu potrebna velika financijska sredstva za izmjenu trase ceste kako bi se spasio stari kolodvor od rušenja, koji bi kao dio riječke industrijske povijesti mogao postati važnim objektom urbanog turizma.
U emisiji ćemo se pozabaviti i novim zakonom kojim se predviđa ukidanje građevinske i lokacijske dozvole za objekte manje od 400 kvadrata.
Naime, svrha tog zakona je smanjiti papirologiju koja je potrebna za gradnju manjih objekta kako osobe koje grade privatne kuće ne bi morale ispunjavati obrasce koje su nužne prilikom izgradnji većih zgrada poput trgovačkih centara, stadiona ili objekata za poljoprivrednu namjenu.


Post je objavljen 17.05.2007. u 14:27 sati.