Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Potonuće Brodosplita

Večernji list od 15. Svibnja 2007. objavio je članak o financijskom poslovanju Brodosplita. Iz tog depresivnog članka možete saznati da je Brodosplit prošle godine poslovao s gubitkom od fantastičnih 639 milijuna kuna (639.000.000,00). Da bi ste dobili kakvu takvu predstavu o tome kakva je to ogromna svota novaca, ako podijelite 639 milijuna sa 3.500 radnika (koliko ih Brodosplit zapošljava) dobit će te da na svakog radnika Brodosplita otpada po 182.500 kn. Ako taj broj podijelimo s 12 mjeseci, ispada da je svaki radnik Brodosplita mjesečno državu došao 15.200 kn. Kad tako sagledate brojke, onda se postavlja pitanje čemu služi takvo jedno brodogradilište? Državi bi bilo jeftinije da sve te ljude plaća da ništa ne rade i to ne da im plaća minimalac, već jednu prosječnu hrvatsku brurto plaću sa svim davanjima i još bi se uštedjelo bar 200 milijuna kuna.

Unatoč takvim crnim podacima, političari koji vode ovu zemlju, koji su najodgovorniji za stanje gospodarstva i koji su na kraju krajeva bili i akteri afere Brodospit (Ivo Sanader, Branko Vukelić i Goran Vukasović prije svih), tvrde da je sve sjajno. Tvrde kako su ugovori potpisani 2006. kvalitetniji nego oni prijašnji, kako Vukelić dobro radi svoj posao i javno im se odaje priznanje za dobar rad. No realnost govori drukčije. Dug se sa 520 milijuna kuna iz 2005. popeo na 639 milijuna kuna.

Tko je odgovarao? Nitko… čak niti predsjednik NADZORNOG odbora Brodosplita Branko Vukelić, koji je NADZIRAO potpisivanje takvih katastrofalnih ugovora, nije ostao čak niti bez svoje ministarske fotelje, a kamo li da je snosio kakve teže sankcije… a 639 milijuna kuna više nema…

Sigurno se pitate gdje su ti novci završili? To bar nije teško pogoditi. Pogledajte tko brani rad nadzornog odbora i uprave, tko je na vlasti u tom kraju i sve će vam biti jasno.

Post je objavljen 17.05.2007. u 09:24 sati.