Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/varuker

Marketing

SINOVI TUNDRE

ovo ljeto slavimo rođendan istinskog hard kor masakra, finskog benda Riistetyt koji već 25 godina ne skreče s puta tvrdokornih...ovaj članak govori o sinovima tundre koji su sirovom zvuku posvetili cijeli svoj život
sve je počelo još 1981. dok je finska punk scena bila još u povojima i događala su se tek 2-3 giga godišnje. Četiri pankera iz Tamperea imala su svoj bend Cadgers i svirali su neki krljavi punk/rock. Ljudi koji su bili u tom bendu ustvari su prva postava Riistetyta - Lasse-vokal, Perry-gitara, Piise-bas i Stydy-bubanj. Te godine snimili su jedan demo i split ploču sa Kaaos, također hardcore legendama iz Tamperea.
Scena je sve više rasla a največi utjecaj na sve nove bendove imali su Discharge, Varukers, Disorder, Chaos UK i Amebix tako da su i momci iz Cadgersa promijenili glazbeni stil i ime - Riistetyt znači nešto ko 'žrtve iskorištavanja' (slično ko Exploited). U ljeto 1982. izdaju prvi 7'' ep 'Laki ja järjestys' (zakon i red) a u siječnju '83. svoj prvi LP album 'Valtion Vankina' (zatvorenik države). Ploča počinje čudovišnom obradom 'Protest & Survive' i predstavlja klasični finski d-beat hardcore. Tekstovi govore o ratu, sistemu, nuklearnom oružju i te šeme ali su ih zbog njihovog antisovjetskog stava (tipičnog za rane finske hc/punk bendove) neki izvan Finske krivo svatili da su ko neki desničari pa ih je Rock'o'rama stavljala na svoje kompilacije i radila bootleg izdanja njihovih ploča. Rulja iz benda ih je odma popljuvala jer su, vele, njihovi stavovi protiv svakog totalitarizma i ljevog i desnog.
U prolječe '83. izlazi im druga ploča za Propaganda Records - LP 'Skitsofrenia' na kojoj je legendarna stvar 'Mielonta Vakivalta'. Piise i Stydy su otišli iz benda a zamjenili su ih Jaska i Nappi iz Kaaosa. U toj postavi imali su par lajv snimki a onda je krajem godine Perry otišo u vojsku a gitaru je preuzel Rike iz Bastardsa. Iduče godine snimili su još jedan LP 'Raiskattu Tulevaisuus' (silovana budučnost) koji je dosta mekši od ranijih ploča. Rulja iz benda veli da je to zbog Rikea koji je furao neke trendove i htio zaraditi od sviranja i ta sranja. Svako je već imao neke druge projekte (bendovi Pyhät Nuket i Kuollet Kukat) tak da je na zadnjoj turneji po Americi 1984. u bendu sviral samo taj novi lik Rike sa svojim frendovima iz Tampere SS-a.
Lasse i Nappi su 1999. opet okupili bend i od tada stalno sviraju. Izdali su dva nova albuma 'Kuka Valehtelee?' (tko laže?) i 'Orjat ja Kurjat' (porobljeni i bijedni) i brija im je ostala ista samo je zvuk još brži i brutalniji. Gledao sam ih sad na Punk & Disorderly u Berlinu i bilo je jebeno!

evo video iz berlina stvar je 'mielonta vakivalta' (pogodite ko je momak sa šeširom hehe)


evo i jedna stara krljava di sviraju istu stvar


Post je objavljen 16.05.2007. u 19:34 sati.