Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

'Pravosuđe korumpirano, odvjetnici lihvari, suci nesposobni'

Sudski procesi traju predugo, odvjetničke tarife su lihvarske, pravosuđe je korumpirano, suci nekompetentni i nesposobni, a stanje se u posljednje tri godine nije uopće pomaklo te Vlada nije provela nikakve reforme, misle u udruzi Juris Protecta.

U izvješću o stanju pravosuđa, koje je novinarima predstavio predsjednik udruge Zlatko Zeljko, pozitivnim se ocjenjuje jedino pokretanje reforme zemljišnih knjiga.

Kao najveći problem izdvaja se dugotrajnost sudskih postupaka, a glavne razloge za to u udruzi vide u visokim odvjetničkim tarifama, korupciji, lošoj organizaciji rada sudova, neodgovarajućem zakon o parničnom postupku te manjku stručnih i odgovornih sudaca.

U udruzi su nezadovoljni jer visinu i način obračuna, kako kažu, odvjetničkih lihvarskih tarifa samostalno određuje Hrvatska odvjetnička komora, koju nazivaju beskrupuloznom interesnom zajednicom. Tvrde da su upravo odvjetnici najviše zainteresirani za odugovlačenje postupaka jer im pritom raste i zarada, zbog koje je, smatraju, velik broj sudaca otišao u odvjetnike, pa su na sudovima ostali uglavnom mladi i neiskusni suci.

Iako je percepcija građana da je u pravosuđu raširena korupcija, još se nije pojavila politička opcija koja je spremna napraviti radikalan rez u kadrovskoj politici u pravosuđu, kažu u udruzi i zaključuju da "bez temeljite čistke među pravosudnim kadrom, imenovanim pod utjecajem korupcije, rođačkih veza i političke podobnosti, Hrvatske nikada neće postati pravna država prema standardima zapadne demokracije".

U udruzi su nezadovoljni i organizacijom rada sudova. Smatraju da se predsjednici sudova i dalje biraju po političkoj podobnosti ili pripadnosti interesnim lobijima. Tvrde da je nekompetentnost i neosposobljenost hrvatskih sudaca presudna za njihovu "vrlo nisku produktivnost", navodno deset puta nižu od sudaca u Njemačkoj.

Ministarstvu pravosuđa zamjeraju jer vrlo rijetko koristi pravo pokretanja stegovnih postupaka protiv pravosudnih dužnosnika.

S obzirom na dugotrajnost postupaka, nepredvidivost ishoda sudskih postupaka, manjkavih propisa i neusklađenosti s međunarodnim normama Hrvatska se ne može svrstati u red pravnih država, zaključuju u udruzi Juris Protecta.


Tekst preuzet s business.hr

Post je objavljen 13.05.2007. u 14:11 sati.