Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

STANOVNICI BJELOVARSKE INDUSTRIJSKE ZONE ŽALE SE NA ONEČIŠĆENJE ZRAKA

Nekolicina stanovnika u blizini bjelovarske industrijske zone tvrdi kako već dulje vrijeme udišu smog što izlazi iz dimnjaka obližnje asfaltne baze u Bilogorskoj ulici.

- Ponekad je zrak onečišćen kao da je usred sunčanog dana pala magla, a o smradu katrana ne treba ni govoriti. Premda je prije deset godina bilo govora o njenu preseljenju, to se još nije dogodilo - tvrdi I. Fučijaš.

Dio stanovnika zabrinut je i zbog blizine Dječjeg vrtića "Ciciban" koji se nalazi u blizini asfaltne baze sumnjajući kako bi dim mogao naškoditi zdravlju djece. No, direktorica Poduzeća za ceste Marijana Radičević tvrdi kako je u prosvjedima malo istine, te kako svi atesti potvrđuju da eventualnog onečišćivača treba tražiti na drugom mjestu.

- Nakon Fučijaševa pisma posjetilo nas je nekoliko inspekcija među kojima i zaštite okoliša i nije pronađeno ništa sumnjivo. Svi pokazatelji onečišćivanja zraka su u granicama dopuštenih, tako da priče o ataku na zdravlje stanovnika nisu utemeljene - tvrdi M. Radičević.

Dodaje kako se u proizvodnji asfalta uopće ne koristi katran, a iz dimnjaka u stvari izlazi vodena para koja je, osim manjih količina prašine, neopasna. Potvrđuje to i standardna oprema zaposlenika koja osim kacige ne predviđa nikakvu dodatnu zaštitu.

- Možda se iza zahtjeva za preseljenjem o kojem nikada nije bilo riječi kriju nečije ambicije za našom atraktivnom lokacijom. To više što je već bilo pokušaja političkog preuzimanja tvrtke kojem smo se othrvali - dodaje M. Radičević.

U slučaju same lokacije baze zanimljiv je podatak kako je bivša općina Bjelovar još 1977. godine potvrdila da je pogon smješten u zoni industrijske gradnje u kojoj je zabranjena stambena gradnja.


::IZ MEDIJA::
Bjelovar: Smog gust poput magle (Večernji list)


Post je objavljen 11.05.2007. u 08:13 sati.