Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/misakvecernji

Marketing

KONFERENCIJA POSVEĆENA NAMJERI


Kad je Lynne McTaggart napisala knjigu «Polje» bilo je samo pitanje vremena kad će se pojaviti pitanje – što s time? Kako krenuti putem koji je ta knjiga trasirala? Ona je pokazala umreženi svijet u kojem sve utječe jedno na drugo, a slične knjige su posljednjih godina napisali mnogi drugi autori koji se sa bavili dokazima da je svemir više nalik svjesnoj misli, a sve manje velikom stroju. Najnovija knjiga Lynne McTaggart «Eksperiment namjere» krenula je tamo gdje oni nisu – u potragu za odgovorom kako koristiti sveprisutno polje. E, postoji jedan način.

To je - namjera.

Kao dio logističke potpore izlasku knjige (knjiga će biti objavljena i u Hrvatskoj, negdje u rujnu), 10. i 11. ožujka u Imperial Collegeu u Londonu Lynne je organizirala konferenciju «Ekperiment namjere». Emisiju «Na rubu znanosti» koju smo snimali na konferenciji možete pogledati prekosutra. U međuvremenu, može koju minutu čitati o njoj.

Prema Lynne McTaggart, namjera je uistinu fizikalna energija koju se može mjeriti. Misao utječe na druge pojave i može se izmjeriti kao elektrostatička energija, ima utjecaja na električno pražnjenje u plinovima, uzrokuje povećanje napona električne energije. To je prava energija koja mijenja materiju, može mijenjati kisikove i vodikove veze i sl.

Pa, evo nekih misli koje smo čuli na konferenciji.

Doktorica Melinda Conner sa Sveučilištu u Arizoni dokazala je da postoje skupine iscjelitelja koje mogu namjerom izazvati promjene u tkivu. Također, i promjene u strukturi vode; dr. Rostom Roy na Penn Stateu istraživao je različite vrste vode pomoću spektrografa i ustanovio da je majstor ći-gonga djelovao na vodu s udaljenosti od sedam kilometara, a potom i sa udaljenosti od sedam tisuća kilometara.

Rollin McCraty sa instituta HeartMath u Kaliforniji predočio je znanstvene dokaze da istinska mudrost počiva u srcu – doslovno, ne metaforički. Baveći se inteligencijom srca, McCraty je smislio je način kako da, uz odeđenje vježbe disanja, razvija osjećaj vrednovanja, koji stvara mjerljivu rezonanciju između srca, mozga i elektromagnetskog polja. Stvaranjem osjećaja vrednovanja snižava se krvni tlak, hormonalna se ravnoteža popravlja, rastu kognitivne sposobnosti i dugoročno pamćenje, a učenici postižu bolje rezultate na ispitima. Ima još! McCraty je DNK iz stanice stavio su u epruvete i smjestio unutar srčanog polja ljudi te ih zamolio da namjerno prouzroče promjene u DNK strukturi, da naprave da se odvije ili uvije. Treba li nas iznenaditi da im je uspjelo?

Marlyn Schlitz s Instituta noetičkih znanosti bavila se istraživanjem ljubavi, opraštanja, zahvalnosti i suosjećanja. S epidemiologom Jeffom Levinom napravila je istraživanje s partnerima osoba oboljelih od raka, koje se temeljilo na onom što su nazvali sućutna privržena namjera - program obučavanja koji je proizašao iz mnoštva različitih tradicija. Formalni laboratorijski eksperiment pokazalo je da partner uzrokovati fiziološke promjene na voljenoj osobi s udaljenosti.

Još 1980. godine Schlitz je dokazala i to da iscjeljitelji mogu utjecati na drugo biće svojim umom i namjerom – prvo na miševima, a od 1992. godine počela je istraživati taj učinak na ljudima, pomoću iscjelitelja i zdravih dobrovoljaca koji nisu znali da ih se iscjeljuje. U preko četrnaest formalnih eksperimenata ustanovila je da postoje fiziološke aktivnosti osobe na koju je djelovao iscjelitelj u usporedbi s kontroliranim uvjetima kad iscjelitelj nije slao iscjeliteljske namjere. Čini se da je nesvjesna fiziologija dobrovoljaca znala i reagirala na slanje namjere.

Hm, sad kad sam vam bitne točke ukratko napisao, ne morate ni gledati emisiju. Već znate da je batler ubojica.

Ali ipak ostaje pitanje (ako je batler namjera), kako to on radi?

Pitanje ostaje, odgovor izostaje. Sretna je okolnost što, za razliku od krimića, u životu nisu važni odgovori, nego pitanja.

Čitamo se!








Post je objavljen 12.05.2007. u 23:36 sati.