Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Ray Bradbury: "The Homecoming"

Kako nemam posljednjih dana previše vremena za odvojiti ga na čitanje, odlučio sam pročitati jednu zanimljivu, ali veoma kratku priču Raya Bradburyja - The Homecoming. Naravno, čim sam ju ugledao, privukla me zanimljiva ilustracija naslovne stranice istog autora koji je ilustrirao Gaimanovu "Koralinu", Davea McKeana. I kad sam vidio kako je knjiga iznutra uređena, znao sam da ju trebam imati. No, stajala je na polici dok nisam shvatio kako za nešto dulje i nemam vremena, te sam ju prije tjedan dana u jednom dahu pročitao.

The Homecoming je Bradburyjeva kratka priča, koja je 1946. godine izašla u jednom časopisu, i od tada se smatra klasikom za Noć vještica. Tek prošle godine, šezdeset godina nakon što je izašla, Harper Collins je izradio posebno izdanje, ispunjeno veoma očaravajućim ilustracijama. Neki bi mogli pomisliti kako se radi o slikovnici, ali smatram kako je veoma tanka razlika između slikovnica napravljenih za djecu i onih za odrasle, iako nema dvojbe kako će svatko priču shvatiti na drugačiji način. Ja sam ju shvatio kao kakvu priču strave.


Dakle, radi se o veoma običnom dječaku, u veoma neobičnoj obitelji vampira i zvijeri. On dolazi na posebno okupljanje povodom Noći vještica te shvaća koliko je običan u tom svijetu neobičnih stvorenja - iako bi zapravo trebalo biti obrnuto. Hoće li se uspjeti uklopiti u karneval zvijeri i vampira ili će zauvijek ostati samo jedan običan običan dječak? Jer naravno da želi biti poput njih, kao i svi ostali ljudi, kako bi se uklopio.

No je li to uvijek dobro?

;-) Boris

Post je objavljen 12.05.2007. u 12:00 sati.