Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiturbofolk

Marketing

Goli sadržaj Slavenske duše...

....pjesme pravljene za mehane, nek i ostanu u mehanama.
Jezivo je kad vam se neki rmpalija napola iskašljava, a napola pjeva u stanu, pretvarajući refrene u onaj jezivi obred grgoljenja vode u ustima, kojim su vam slični tipovi znali zagorčati putovanje spavaćim kolima.

Misleći kako ću jodlanje lakše podnijeti, gledao sam neku slovensku emisiju kad, ne lezi vraže, i tamo je neka hulja grgoljila prljavu vodu ljubavi u grlu, od čega sam umalo svisnuo od kašlja.
Zagreb, Sarajevo, Beograd...kašalj, kašalj, kašalj. En ti takve pjesme! Pa ti pjevači nemaju resice u grlu, nego resetine, ma što resetine, turbine, prave turbine!

Čudan je taj novokomponirani narod; nikom se čini se nije dalo da postane pojedinac, jer se to u nas valjda ne isplati, nego se dao ponovno ukomponirati u narod. A narod je, kako znamo, za razliku od pojedinaca, osobito nekih, uvijek u pravu. Zato i ne napadam te pjesme, pokušavam tek zaštititi zdravlje.
Sociolozi će, nadam se, odgovoriti na pitanje: "Kako se moglo dogoditi da takoreći usred Europe, u drugoj polovici XX. stoljeća nastanu novokomponirane narodne pjesme te umjesto slobodne asocijacije proizvođača opet narod?" I to medijski narod koji kolektivno tremolira, trese resama, grgolji, zavija, jauče za...ženom!(?) Kako nitko ne smije i ne može ostati gluh na glas naroda, valjat će odgovoriti na pitanje "Tko narodu krade žene, koja tajanstvena sila hebe u ovoj zemlji, tko nabija rogove masama?"

Estrada je upozorila na nepravdu, na nama je da je ispravimo. Drugačije se nećemo, bogami, osloboditi tih pjesama, a ni ja kašlja koji me od njih spopada. Da ne duljm: pun mi je kufer naše razvikane spontanosti, agresivne srdačnosti i pijanog kreveljenja. Forme malo, drugovi, forme! Smučilo nam se svima od tog golog sadržaja slavenske duše.

Veselko Tenžera

Post je objavljen 11.05.2007. u 22:45 sati.