Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Veletržnica ribe Rijeka d.o.o.

Danas je u prostorijama Razvojne agencije Porin potpisan ugovor o osnivanju Veletržnice ribe Rijeka d.o.o. Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede Petar Čobanković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, Miljenko Jović - upravitelj Ribarske zadruge Eko Riba-Cres – Lošinj, Josip Mrakovčić - upravitelj poljoprivredne zadruge Kovač, Romeo Mikičić - upravitelj poljoprivredne zadruge Rombo i Lovro Fabijanić - upravitelj Porat ribarske zadruge Rijeka.
Veletržnica ribe Rijeka je proistekla iz projekta «Connect» i «Fish.log» koje su PGŽ i Istarska županija pokrenule sa talijanskim regijama Veneto, Emilia Romagna i Friuli Venezia Giulia. Projekt Fish.log sastoji se od izgradnje i preuređenja građevina za dvije veletržnice u Poreču i Rijeci, te njihovo povezivanje čime će one postati centri za otkup ribarskog ulova iz hrvatskog Jadrana.
Projekt Connect se sastoji od umrežavanja veletržnica u Rijeci i Poreču s drugim veletržnicama u Europi.
Osim bolje ditribucije ribe, veletržnicama će se suzbiti siva ekonomija i srediti situacija u domaćem ribarstvu. Naime, veletržnica će osigurati vez za ribarske brodove, skladištenje ribe i njihovu prodaju na jednom mjestu, u riječkom slučaju na području bivše tvornice Torpedo.
Prilikom potpisivanja ugovora ministar Čobanković je rekao da se ovim činom stvaraju preduvjeti za organiziranje Veletržnice u rijeci, te će država z tu potrebu osigurati 2 milijuna kuna.
Župan Komadina je istaknuo da je u interesu svih stanovnika regije uređenje tržišta ribom, budući je u ovom kraju ribarstvo tisućljetna tradicija. Momentalno Rijeci gravitira 750 ribara, te se nada da će se s početkom rada Veletržnice ta brojka povećati.
Veletržnicom će se također olakšati umrežavanje malih i srednjih poduzetnika čime će se suzbiti bilo čiji monopol u trgovini riobom. Zaključio je da je Rijeka idealna za Veletržnicu jer je blizu Zagreba, i potrošačkim centrima Slovenije i Italije.
Nakon njega riječ je preuzeo gradonačelnik Obersnel koji je zadovoljan ovim ugovorom iz dva razloga, zbog skorog početka rada Veletržnice i zbog toga što se pokazala ispravnom odluka Grada da se odkupi zemljište tvrtke Torpedo u stečaju, te da se namjena tog terena prenamjeni iz industrijske u trgovačku, za što je trebalo imati hrabrosti.
Zaključio je da je osnivanje društva koje će upravljati Veletržnicom vizionarski poduhvat za Hrvatsku.
Većinski poslovni udio u društvu dijele Grad Rijeka, PGŽ i Republika Hrvatska svaka sa 25%, a 6, 25% poslovnog udjela pojedinačno imaju zadruge Kovač, Rombo, Porat i Eko riba Cres-Lošinj.




Post je objavljen 11.05.2007. u 14:10 sati.