Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

2 ZG plesna centra


Na tribini časopisa 'Kretanja' saznali smo da će Zagreb uskoro imati ne jedan već dva plesna centra.



Kako radovi na adaptaciji bivšeg Kina Lika u budući Zagrebački plesni centar (ZPC) traju li traju, termin tribine koja se bavila njegovom budućom koncepcijom – 1. travnja – mogao je zvučati i kao šala. Ali nije.

U organizaciji redakcije časopisa 'Kretanja' okrugli stol je ipak održan u prostorima Hrvatskog centra ITI, a njegov će cjeloviti transkript biti objavljen u idućem broju te publikacije. No dok isti ne dočekate, evo telegrafskih činjenica koje smo u nedjelju uspjeli saznati.

Radovi na adaptaciji zgrade bivšeg kina u Ilici 12 odužili su se jer je tijekom istih otkriveno da suprotno postojećoj dokumentaciji zgrada, nekoć konjušnica, nema – temelje. Stoga je osim preurediti, zgradu tijekom radova trebalo i uzemljiti, što je i učinjeno i, ako se sve nastavi po planu, ona će biti otvorena u proljeće 2008.

ZPC su projektirali, kao i Histrionski dom, arhitekti iz studija 3LHD, te u njemu predvidjeli prostor za garderobe, urede i 3 dvorane od kojih će jedna služiti i za izvedbe.

Kad jednom bude otvoren, ZPC-om će operativno upravljati Hrvatski institut za pokret i ples, ujedno već 24. godine organizator zagrebačkog Tjedna suvremenog plesa. Njegova ravnateljica, Mirna Žagar, na tribini je objasnila kako ZPC vidi kao 'prostor koji osigurava mogućnost kontinuirane edukacije profesionalaca, protok informacija o plesu, privlačenje publike, i na kraju i samo produkciju s mogućnošću izvođenja'.

Nešto detaljniju eksplikaciju organizacije rada centra dobit ćemo pak nakon što svoje prijedloge i želje na tu temu HIPP-u iznesu predstavnici same scene, a za što su im na tribini podijeljeni 'domaći zadaci'.

No, a to je bio lajtmotiv, cijelog okruglog stola – iluzorno je očekivati da će ZPC riješiti sve probleme domaće plesne scene. Vjerojatnije je da će ih zapravo samo preciznije dijagnosticirati i učiniti vidljivijima, no i to je valjda prvi korak ka njihovu rješavanju. Drugi bi pak mogao biti otvorenje drugog plesnog centra i to u prostorima bivšeg Kina Kalnik, koje je, što je na tribini potvrdila i sama Larisa Lipovac, Grad otkupio i namjenio njezinoj umjetničkoj organizaciji TALA.

Nažalost o koncepciji i organizaciji istog na okruglom stolu nije bilo riječi, a mi kad nešto na tu doznamo – vama prvima javimo.

n.k. 07.04.2007.
teatar.hr

Post je objavljen 13.05.2007. u 07:13 sati.