Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Pravosudni terorizam

Ponašanje sudaca u Hrvatskoj postaje sve nesnosnije, kao i presude koje sve više poprimaju oblik terora nad građanima ove zemlje. U prilog ovoj tvrdnji idu najmanje dva događaja u posljednjih nekoliko dana.

Prvi događaj je svakako skandalozna presuda sutkinje Tanje Pavelin – Borzić iz suda u Zlataru koja je oslobodila Ivanu Skozrit, kćer lokalnog Zagorskog tajkuna, od krivnje za ubojstvo iz nehaja. Cjelokupni članak o toj skandaloznoj presudi pročitajte u Jutarnjem listu. Ono što ćemo ovdje izdvojiti je da je Ivana Skozrit vozila automobil u naseljenom području skoro dvostruko brže od dozvoljene brzine i to bez vozačke dozvole koja joj je tada zbog pijanstva već prije bila oduzeta na tri mjeseca. U takvim okolnostima ona je svojim autom skrivila prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama. Navodno je, prema njezinim riječima, za nesreću kriv fantomski vozač Mercedesa zbog kojeg je Ivana Skorzit bila primorana napraviti manevar kojeg se ni prekaljeni vozač ne bi posramio. Sve ovo sutkinji Tanji Pavelin – Borzić nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Drugi događaj koji potvrđuje konstataciju da je na djelu pravosudni teror, stiže direktno sa Županijskog suda u Zagrebu koji je započeo progon vještica. Citiram dio teksta kojeg je napisao Inoslva Bešker u današnjem Jutarnjem listu: …U Zagrebu međutim, kako čitamo u našim novinama, Županijeski sud zahtjeva od Državnog odvjetništva da tuži novinara Gordana Malića koji je komentirao već tri donesene presude nekog suca tog suda. Sud – kako novine prenose riječi sudskog glasonoše – smatra da je time novinar počinio kazneno djelo „prisile prema pravosudnom dužnosniku“.

Potpisanome novinaru, koji nije dovršio studij prava pa mu ostaje samo logika, nije baš jasno kako to novinar utječe na suca koji je presudu već donio, te čime mu je on to „učinio silu“; uperio u nj oštra slova, pa mu ih zarinuo do balčaka?...


Ova dva primjera samo su kap u moru skandala koji potresaju hrvatsko pravosuđe i ocrtavaju svu bahatost pravosudne mafije. U prilog toj tvrdnji svakako ide i poništavanje natječaja za izbor predsjednika Splitskog županijskog suda, iz kojeg je proteklih desetak godina dolazilo niz skandaloznih presuda kao što je primjerice bila oslobađajuća presuda suca Slavka Lozine u slučaju „Lora“.

Post je objavljen 07.05.2007. u 09:01 sati.