Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lornadoone

Marketing

GODINU STARIJA

Već odavno se rukovodim prema izreci: "Youth is not the number of years, but state of mind!" ili tako nekako. Bila je to i misao vodilja za gledatelje MTV-a pred 15-ak godina kad sam ga i gledala... Dakle moje stanje duha je 27 godina staro i tako se i osjećam, ponekad tako uvjerljivo da ni svoje djece nisam svjesna kao svoje.
Moji najbliži nemaju sluha za moje afinitete (baš sam čudna, palim se na knjige, npr.) i od svoje "in law" obitelji dobivam potpuno bezvezne stvari, jer baš je njima to bilo zgodno i neću ih ni spominjati... Mama je odlučila kupiti mi sandale, ali te još uvijek čame u nekom dućanu dobro sakrivene od mog zahtjevnog pogleda. Muž je bio praktičan, pa je odriješio kesu, a ja ću to s užitkom spiskati na sebe, i samo na sebe, ako ne prije, onda u petak!
Prošle me godine najviše razveselio brat (i šogorica) knjigom "Hrvatska za stolom". Brat me, s kojim i nisam u sjajnim odnosma, izgleda, kuži bolje od, nazovi, bliskih mi ljudi... Možda i nismo udaljeni koliko se to meni čini. A meni je u biti važno da je dar od srca, a ne reda radi.
Tako su me i ove godine, u biti, najviše razveselile SMS poruke (hvala Jani i Tini) i telefonski pozivi (hvala MadDogu i ekipi sa starog radnog mjesta, te nekim novim, Bojana). No, cvijeće me uvijek razveseli...buketi, tegle ili ono procvalo na trasi!
Image Uploaded by ImageShack Toolbar Image Uploaded by ImageShack Toolbar Image Uploaded by ImageShack Toolbar
Tvrdoglava, kakva jesam, zapela sam napraviti DVIJE torte. Schwarzwald za mog Presvetlog, te meni jednu od najdražih:

NAOPAKA TORTA OD MALINA (JAGODA)

PRHKO TIJESTO:
15 dkg brašna
7,5 dkg margarina
5 dkg šećera
1 jaje
na vrh noža soli

BISKVIT:
4 jaja
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
8 dkg brašna
8 dlg gustina
1 žličica praška za pecivo

NADJEV:
50 dkg malina (jagoda)
7,5 dkg šećera
1 limun
6 listova bijele želatine ili 1 vrećica mljevene želatine (npr. drOetker)
4 čaše slatkog vrhnja
2 vanilin šećera


PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto pa ga stavite na hladno 30 minuta. Razvaljajte tijesto na dno okruglog kalupa, izbodite ga vilicom, pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 200 C.
Za biskvit žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte sa 4 žlice hladne vode, u to dodati zajedno prosijani brašno, gustin i prašak za pecivo. Ispecite u velikom kvadratnom plehu na istoj temperaturi 10 – 12 minuta. Topao biskvit izvrnite na mokru krpu i umotajte krajeve da se ne osuše.
Operite i očistite maline (jagode) pa odvojite 30-ak malina (ili 8 manjih/4 veće jagode koje su ujednačenije veličine) za ukras. Od preostalog voća zajedno sa sokom od limuna i šećerom napraviti pire u mikseru pa propasirajte. Namočite želatinu u hladnu vodu (listove u dosta vode jer se nakon namakanja može ocijediti, a mljevenu prema uputi u 4 žlice), rastopiti želatinu u mlakoj kupki i umiješati u pire, pa sve staviti na hladno. Za to vrijeme izmiksati šlag od 2 čašice slatkog vrhanja i 1 vanilin šećera, pa šlag umiješati u pire.
Biskvit izrezati u trake od oko 5 cm širine. Na tanjur postaviti prhko tijesto i oko njega postaviti obruč kalupa.Kalup zaštititi papirom za pečenje da ne reagira s kiselinom iz kreme. Unutar kalupa omatati trake biskvita u krugove na razmak isti ili malo veći od debljine trake, pa razmake ispuniti kremom.
Od preostalog slatkog vrhnja i vanilin šećera izmiksati šlag i njime omazati i ukrasiti tortu uz dodatak odvojenih malina ili pak cijelih ili polovica jagoda.

Image Uploaded by ImageShack Toolbar Image Uploaded by ImageShack Toolbar Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Vjerujem da je ovaj opis dovoljno jasan, ali će detaljniji opis, s više "step by step" slika osvanuti za koji dan na STVARAM. Tu još moram poraditi na ispravnom ubacivanju slika, na svekoliku radost posjetiteljica (i posjetitelja) foruma.

Sad se mogu mirno vratiti nekim tekućim poslovima koji su malo usporili. Nije tu samo štukljanje crvene maje (koju sam već i parala...burninmad), heklanje bolera Mikici, heklanje nove ljetne torbe... A, ne! Tu je projektiranje renoviranja nekog stana za koje nemam ni volje ni motiva, te projektiranje vlastitog hodnika (koji je još jedina nezavršena prostorija u stanu) za kojeg imam volje, ali nikako vremena... i još jedan takav posao stoji u redu...
Idem, dakle, malo crtati prije još jednog divnog i vrlo ženstvenog posla...peglanja! O, da! imam ja i toga, ali ne bih baš bacala na net fotke tog mladog nabranog gorja moje spavaće sobe jer ga ja pri pobiranju s tavana još i složim ... da više stane!thumbup


Post je objavljen 06.05.2007. u 19:30 sati.