Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

75 TORNADA POHARALO AMERIKU, U KANZASU GRADIĆ IZBRISAN S LICA ZEMLJE

Američki predsjednik George W. Bush proglasio je izvanredno stanje u američkoj saveznoj državi Kanzas gdje je golemi tornado prekjučer usmrtio najmanje devet osoba i praktički izbrisao gradić Greensburg s lica zemlje.

U tom je gradiću sa 1600 stanovnika poginulo šest osoba, a veći broj žrtava spriječen je zahvaljujući sirenama za uzbunu koje su se oglasile 20 minuta prije dolaska oluje i omogućile stanovnicima da se sakriju u skloništa. Još su tri osobe život izgubile 50-ak kilometara dalje, u okrugu Stafford, a ranjeno je oko 60 osoba.

Tornado je bio širok više od dva kilometra te je uništio ili teško oštetio 95 posto objekata. Vjetrovi, brzine veće od 400 kilometara na sat, bili su toliko jaki da su čupali kuće iz temelja i oštetili čak i podzemna skloništa, a slijedila su ga još dva manja tornada.

Ukupno je u subotu zabilježeno 75 udaraca tornada, a samo između 18 i 21 sata bilo ih je 40. Greensburg je u međuvremenu evakuiran, a gradonačelnik Steve Hewitt rekao je da povratak neće biti dopušten dok se ne bude znalo je li područje sigurno. U gradiću su razmješteni i pripadnici Nacionalne garde Kanzasa, kako bi pomogli u održavanju sigurnosti.

Snažan tornado usmrtio je najmanje sedam osoba i uništio ili oštetio većinu kuća u ruralnom gradiću Greensburgu, u američkoj saveznoj državi Kanzas, objavila je u subotu kanzaška Agencija za krizna stanja.

INFO: Kako se formira tornado (BBC)


US National Weather Service

Greensburg, Kansas

::IZ MEDIJA::
Search resumes in tornado-hit Kan. town (AP)
Tornado obliterates Kansas farming town (Reuters)
Bush declares disaster after giant tornado kills 9 (AFP)
SAD: Razorni tornado pogodio Greensburg u Kanzasu, sedam mrtvih (Večernji list)
Tornado izbrisao grad s lica zemlje (Jutarnji list)
Massive tornado in Kansas kills nine (AFP)
Tornado flattens town in Kansas (BBC)


Post je objavljen 05.05.2007. u 17:06 sati.