Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

NAJTOPLIJI HRVATSKI TRAVANJ OD KAD SE MJERI TEMPERATURA

Protekli je travanj bio najtopliji u hrvatskoj povijesti otkad se mjere temperature. Usto, u posljednjih godinu dana samo je jedan mjesec bio na granici prosjeka, a svi su ostali bili topliji i suši od prosjeka.

Primjerice, u travnju je prosječna temperatura u Zagrebu iznosila 15,9 stupnjeva Celzijevih, što je četiri stupnja više od prosjeka ističe klimatologinja Marina Mileta-Čikoš iz Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda te objašnjava da je je tako bilo u cijeloj Hrvatskoj. Najtopliji grad u travnju bio je Senj, u kojem je izmjerena prosječna temperatura od 17,7 stupnjeva, što je gotovo pet stupnjeva više od prosjeka.

U travnju je vladala suša. U Zagrebu je palo samo šest posto od uobičajene količine oborina. Samo je 1865. godine bilo nešto sušnije nego u travnju ove godine. U drugim dijelovima Hrvatske riječ je o apsolutnim rekordima ističe MiletaČikoš te dodaje da u nekim mjestina, primjerice Malom Lošinju, Poreču i Senju, uopće nije bilo oborina.

Zabrinjava podatak da je ovogodišnji siječanj bio topliji od prosječnog ožujka pa uopće nije bilo prave zime. Profesor na Agronomskom fakultetu dr. Mladen Knežević ističe da je ove godine vegetacija uranila oko 15 dana te naglašava da je najveći problem to što nema kiše.


::IZ MEDIJA::
Meteorolozi upozoravaju: Nikad nije bilo toplije i suše u Hrvatskoj (Večernji list)

Post je objavljen 02.05.2007. u 21:13 sati.