Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Kome smeta pravo roditelja na odabir odgoja vlastitog djeteta?

Udruge i zajednice mladih Riječke nadbiskupije i Udruge Primorsko goranske županije spremno su reagirale na optužbe na račun Katoličke crkve i programa zdravstvenog odgoja Udruge Grozd koje su iznesene u javnosti.
U potpisu pisma, kojega prenosimo u cijelosti, stoje udruge: Hrvatski katolički zbor «Mi» Rijeka, Frama «Trsat», «Krnjevo», «Žabica», Franjevački svjetovni red, Akademsko katoličko društvo «Jeronim», Katolički skauti Riječke Nadbiskupije, Zajednica «Mir», Portal «Katolici na internetu», Hrvatsko viteško društvo «Eugen Kvaternik» Trsat, Družba braće hrvatskoga zmaja, Zajednica kršćanskoga života, Hrvatsko liječničko katoličko društvo, Povijesno-kulturno društvo «Eugen Kumičić», Matica hrvatska - ogranak Rijeka.

Poštovani!

Mi, niže potpisane katoličke udruge i udruge koje djeluju na području primorsko-goranske županije želimo se osvrnuti na istupe županijskog HNS-a u riječkom Novom listu od subote, 28. travnja 2007. godine (Nl, str. 14) gdje Županijska organizacija HNS-a ističe kako je glavni krivac radi neuvođenja spolnog odgoja u škole Katolička crkva i pritisak iste na Vladu «dogmatski, ćudoredni i licemjerni odgoj». HNS-ovci dalje navode kako mladi danas stupaju u spolne odnose već od 14. godine te nude rješenje smanjenja broja satnice vjeronauka u školama na mjesto kojega bi po njihovom prijedlogu trebao doći predmet koji bi promicao ono što oni žele. Na koncu, predsjednica ŽO HNS –a PHŽ - a istaknula je kako je žalosno da radi navedenog dobivamo «packe i ispadamo lažljivci prema EU».
Budući da u udrugama i zajednicama potpisnicama ovog pisma okupljamo više tisuća mladih držimo se itekako mjerodavnim progovoriti o tome što mladi misle o navedenoj problematici. Sustavi slobodne države u kojoj živimo moraju i nama dati legalno i legitimno pravo reagirati na određene stavove s kojima se ne možemo nikako složiti.

1) Katolička crkva je i zajednica vjernika. Zajednicu čine ne samo klerici, već i laici. U Republici Hrvatskoj živi 89% opredijeljenih katolika. Ti katolici žive u društvu i dionici su toga društva bez obzira što do sada nismo baš bili glasni. Ali prošlo je vrijeme «Crkve u sakristiji». Stoga, javno izražavamo svoje neslaganje s pokušajima nametanja stavova glasne manjine koje svojim programima želi ušutkati većinu.

2) U Republici Hrvatskoj živi 94% vjernika. Najviše katolika, pravoslavnih, kršćana reformacijske baštine te vjernika islamske vjeroispovijesti. Znakovito je da vrlo mala skupina građana želi natuknuti svoje stavove u svezi spolnome (zdravstvenome) odgoju skupini od gotovo 95% ostalih građanima. Ne zaboravimo, potporu programu udruge GROZDA dalo je oko 20 000 građana, a suglasnost s vrijednostima na kojima se temelji potvrdile su Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica u RH, Crkve reformatorske baštine. Spomenuti program izradilo je dvadeset dvoje priznatih stručnjaka i znanstvenika. Oni koji smatraju problemom činjenicu da bi se odgoj u EU mogao temeljiti na vrijednostima koje podupiru sve monoteističke religije više govori o takvima nego o svima nama. O stavu da zbog ulaska u EU moramo popraviti (prilagoditi) svoje dosadašnje vrijednosti, odgovaramo da u kršćanstvu na čijemu se odgoju temelji europska civilizacija, cilj ne opravdava sredstvo.

3) Kada se pozivaju na paušalne ankete prema kojima neki mladi (djeca!) već sa 14 godina stupaju u spolne odnose, zanima nas žele li mladi HNS-ovci postići da se tako što prije ponašaju svi četrnaestogodišnjaci ili smatraju da bi se ta dob morala još spustiti? Ili je država odlučila uvesti zdravstveni, posebno spolni odgoj, upravo da se mlade potakne na odgovornost i zrelost? Usput nas zanima i tko je, kako i s kojim ciljem radio takve ankete i istraživanja na koje se pozivaju, te jesu li stručno pripremljena i vođena, kao i to da li oni koji su ih provodili preporučaju ista neodgovorna rješenja kao i mladi HNS-ovci?

4) Vjeronauk u školama postoji radi volje roditelja, jer ga oni izabiru radi dobrobiti svoje djece. Roditeljima je taj izbor omogućen Ustavom i zajamčen međudržavnim ugovorima čiji meritum leži u činjenici da roditelji imaju pravo odgajati svoju djecu kako žele. Jednako takvo pravo imaju u školama i djeca svih drugih vjeroispovijesti. Moramo se pitati, kome može smetati pravo roditelja na odabir odgoja vlastitog djeteta? U zemlji koja želi njegovati demokraciju ne smijemo dopustiti da se ogromnoj većini oduzima pravo glasa radi male manjine. Ma kako dobro ista bila organizirana i vođena.

5) I na kraju, istinu moramo ljubiti i nju živjeti. Istina je u ovom slučaju dobrobit djece, pa ne dopuštamo mladim HNS-ovcima da javnost obmanjuju poluinformacijama. Ili, kako bi rekao naš Gradonačelnik u jednom reagiranju: «sloboda mišljenja ne može biti sloboda izmi

Post je objavljen 05.05.2007. u 10:45 sati.