Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glassanchi

Marketing

Bajka iz OZ-a - priča 2.

Ne, neradi se o Čarobnjaku iz Oz-a nego sam odlučila napisati nastavak Tjeralica priče 1. Naime, prijatelji su me ohrabrili i zamolili da napišem što se smije, što se nesmije na jednom takvom mjestu kao što je OZ. hrvatska Pitate se što je to? E pa ovako: do OZZ-a vodi asfaltirana cesta (nije opločena žutim pločama) puna rupa, tipičnih za metropolu. OZ je Okružni zatvor Remetinac. Pišem ovo da pomognem vama, da vam skrenem pažnju na neke jako važne činjenice o kojima se negovori.

Jedna od jako, jako važnih stvari je , da imate kune kod sebe (barem 200) jer si tako kupujete malo komfora. Po dolasku u zatvor uzet će vam vaše kune, ali će ih pohraniti na vaše ime u kantini. Jedino tako ćete moći sebe nabaviti neophodne stvari kavu, cigarete, sok ili čaj. Sve osim cigareta je skuplje za još jedan PDV. Ako vas pokupe bez kuna onda ste osuđeni na dodatni užas.

Ako ste razmišljali prije ljeta skinuti par kila onom razvikanom UN dijetom, znajte da je ova zatvorska puno efikasnija (za 8 dana čak 6 kila manje-ja iskusila na svom tijelu). Branimir G. je odlučio štrajkati glađu iz dva razloga: hrvatska jedan svi znamo, a drugi je definitivno bila njami hrana. Često neprepoznatljivo nešto pliva ili stoji na tanjuru (CSI bi ovdje imali pune ruke posla-nebi otkrili što se to krije u tanjuru).

Kažu na TV da se grade novi zatvori jer su ovi prebukirani (izraz pozitivan ali za hotele) i to za 40%. Već znate iz moje priče 1, da se radi o sobi od 18 kvadratnih metara u kojoj je 6 kraveta, jedan wc, jedan lavabo. stol (obavezno s kraćom nogom) i 3 klupe. Zamislite sada kad se negdje u gluho doba noći otvore ona grozna škripava željezna vrata i u takvu sobu vam stave još jedan krevet. Nemate gdje stati, a da već nekome ne smetate. Takav padobranski krevet ja sam nazvala "Cabrio de luxe" jer je bio bez krova (kreveta na kat). Na njemu prespavaju cure-žene najstarijeg zanata. Dovedu ih prljave, pijane ili bolesne i ostave da mi koji smo u sobi brinemo o njima. Sva sreća što takve osobe najčešće odlaze brzo jer za njih sudovi nađu vramena.

Za vrijeme boravka ili kako kažu moje kćeri, godišnjeg odmora u Gardelandu, morate se priviknuti na kapane vode iz pipe (ko mučenje u logorima), a i na curenje vode iz najglasnijeg kotlića (Zagrebčani, šparajte vodu). Neme puštanja vode nakon 22 sata (bez obzira na obavljenu nuždu) jer bi dotični već spomenuti preglasni kotlići mogli prouzročiti opču paniku u obližnjem naselju (napad na Zagreb sa zemlje). Vratimo se mi na savijete: nesmijete imati upaljač koji nije proziran, da se vidi plin (nisam shvatila zašto?), grickalica za nokte je opasno oružje koje vam odmah oduzimaju (da si ne pogrickate vratne žile-pretpostavljam). turpijica oduzeta ali papirnata (da nebi slučajno s njom probali turpijati rešetke).

Po dolasku u ovakvu bajku odmah napišite na papirić osobe za koje smatrate da bi vam mogli doći kad tad u posjetu (nenevedeni nesmiju ni prići blizu). Otkrila sam da posjetitelji dođu ujutro i da čekaju do popodne na nekakav red. Od stvari koje vam se smiju donjeti (samo oni s popisa) su garderoba, donje rublje, knjiga u kojoj ne daj Bože bude nešto podcrtano (nećete ju dobiti takvu, jer tko zna koja je to šifra) i papuće ili cipele bez žniranaca da se nebi objesili, a svaki kotlić ima špagu i to oni ne kuže, svaki wc ima ogledalo,pa ako se netko želi ubiti, dovoljno ga je razbiti i eto oružja (još jedan propust). Mozete dobiti otvorenu šteku cigareta sa naravno, HR markicom. Strogo zabranjeno slati: sapun, higijenske potrebštine a o kozmetici maštajte noću, nema ni kap nikakvog mirisa, pa ni dezodoransa sa smrdljivu sobu. Sve to što nesmijete dobiti zapravo smijete kupiti u onoj spomenutoj zatvorskoj kantini (kako je taj netko tamo dobio dozvolu za dućan?) ali po onim cijenama koje su još 22% veće. Da nepomislite kako možete u kantinu kad vam zatreba? E, pa nemože se, samo 2 puta u 8 dana pod uvijetom da imate one kune sa početka priče i da ste spremni za pretres po odlasku i dolasku natrag na odjel (da nešvercate nešto a stražar uz vas cijelo vrijeme-apsurd)

Molite se Bogu da vam se ne desi greška kao meni a ako sami nešto zgriješite, vrijedi znati:
1.IMAJTE KUNE (200 najmanje)
2.PIŠITE SUCU ODMAH PO DOLASKU
3.BUDITE DOBRI SA CIMERIMA (neznate tko su a ni zašto služe kaznu)
4.PERITE RUKE (ima boleština)
5.LAŽITE DOKTORU (da vas boli kičma ili glava jar tako možete dobiti dopuštenje boravka u krevetu svih 24 sata)
6TRAŽITE PRAVO NA TEL. POZIV (jedan u tjedan dana-5 min)
7.NE JEDITE ŠTO NEPREPOZNAJETE (ima broma u hrani)
8.CIGARETE DRŽITE U ĐEPU (tamo nemate prijatelja)
9.NADAJTE SE DA JE "SUTRA" VAŠE SUTRA

Post je objavljen 30.04.2007. u 23:45 sati.