Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putkasvjetlu

Marketing

Sin

Postoje stvari na koje se čovjek nikada ne navikne.
Moj stariji sin ima 11 godina i ide u 4 razred osnovne škole. Još dok je bio vrtićanac primjetili smo da je dijete koje lako gubi koncentraciju i teško pamti nizove.
Odveli smo ga u metropolu dječjem psihologu. Štovana gospođa je nakon 45 minuta predane opservacije (u to spada i 10 minutni telefonski razgovor) napisala mišljenje od kojeg se meni sledila krv u žilama.
Kad smo se vratili kući, defektolog koja je s njim tada radila u vrtiću rekla je da zanemarimo to napisano, da ona ne vidi takvo stanje i da ga riješimo kronične upale krajnika pa ćemo vidjeti.
Tako smo i napravili i dijete je u roku od šest mjeseci usvojilo sav predškolski program i upisalo prvi razred.
Onda smo otkrili da teško čita. I da ne piše samoglasnike. I u drugom razredu ustanovili disleksiju i disgrafiju. Moderna dijagnoza. Činilo se da će sve biti u redu, ali nastavnici predmetne nastave nisu pokazali razumijevanje i kako se bliži peti razred kada će on biti suočen sa brojnim predmetnim nastavnicima odlučili smo mu pomoći individualnim pristupom u nastavi. A što to zapravo znači? Da su mu nastavnici dužni pročitati pitanje, usmeno ga ispitivati, ne ocjenjivati mu rukopis i ne tjerati ga da čita pred razredom.
S njim radi cijeli školski tim, pedagog, psiholog, defektolog. On u tome uživa. A djeca, djeca mu govore da je retardiran, malouman…
A on je prekrasno, pristojno dijete. Osjetljivo, senzibilno. Ponekad nesretno zbog okoline…jer je različit.
Meni je on takav kakav je, sasvim uobičajen dječak. Malo je teže s njim, ali ipak moj slatki dragi mišić.
I danas sam bila kod liječnika po uputnice za posebna ispitivanja potrebna za Rješenje o individualnom pristupu koje daje škola. Trebalo je govoriti o njemu, o meni i otkrila sam da nisam sposobna to ponavljati uvijek ispočetka.
Ipak mi je teško i srce mi se stisne kad mog malog anđela opisujem kao «drugačijeg», «kompliciranog», «zahtjevnog». To je nešto na što se mama, ma koliko snažna bila nikad ne navikne.


Post je objavljen 25.04.2007. u 11:08 sati.