Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pozitiveforce

Marketing

Za one koji još neznaju što je Global Compact

Dakle evo jedna malo zakašnjela vijest, ali tek sam sada startala blog a vjerujem da mnogi neznaju za ovu inicijativu.

Naime 20. ožujka 2007. u Hotelu Regent Esplanade promovirana je svečano obilježeno uključivanje kompanija iz Hrvatske u svjetsku inicijativu Ujedinjenih naroda (UN) Global Compact (Svjetski sporazum). Predstavljeno je ukupno više od 70 kompanija, poslovnih udruženja i nevladinih organizacija koje svojim pristupanjem ovom svjetskom sporazumu čine nacionalnu hrvatsku mrežu Global Compacta.



UN-ov svjetski sporazum Global Compact predstavlja platformu za snažnije angažiranje poslovnog sektora po pitanjima društvenog razvoja, a zasniva se na promicanju deset načela etičkog poslovanja s područja ljudskih i radnih prava, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije, te na implementaciji tih načela u poslovne procese i kolektivne akcije poslovnog sektora, u suradnji sa svim ostalim sektorima u društvu. Čitava praksa društvene odgovornosti započela je kao sredstvo upravljanja rizicima u velikim multinacionalnim kompanijama, koje su bile izložene napadima zbog svoje politike prema okolišu ili zaposlenicima. Osim već navedenih prednosti na području upravljanja rizikom i upravljanja reputacijom, od čega je praksa društvene odgovornosti i počela, još se nekoliko ključnih prednosti može ostvariti ovim putem:

§ Pozitivno utječe na prodaju i na vjernost kupaca.
§ Zadovoljstvo zaposlenika
§ Društvena odgovornost otvara prostor inovacijama
§ Neke mjere društvene odgovornosti mogu dovesti do smanjenja operativnih troškova
§ Osigurava dostupnost kapitala na međunarodnom tržištu
§ Konačno, tvrtke koje svojom proaktivnom praksom premašuju zakonom propisane uvjete pod manjim su nadzorom države, a često dobivaju i različite olakšice i povlašteni status u poslovima s državom u širem smislu


Do danas je Global Compact pokrenut u više od 100 zemalja i broji 3.000 članova, među kojima je 2.700 tvrtki, te predstavlja najveću svjetsku inicijativu s područja društveno odgovornog poslovanja.

Svaka tvrtka koja prihvaća principe Global Compacta/ Svjetskog sporazuma i koja u svome poslovanju poštuje vrijednosti koje ova inicijativa zagovara, dobrodošla je priključiti se inicijativi. Više o Global Compactu i kako se uključiti možete pronaći na http://www.drustvena-odgovornost.undp.hr/show.jsp

Post je objavljen 17.04.2007. u 13:03 sati.