Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuzushi

Marketing

O dijetama...

Počelo je vrijeme skidanja kilograma, popravljanja izgleda, vračanja u formu i sl. Vrijeme je idealno, točno 3 mjeseca do ljeta, mora, full kratke odječe i kupaćih kostima…

Pravo je pitanje što se za 3 mjeseca može napraviti? Pa ja ću vam reći da se može napraviti sve!
Naravno pod ovo sve ne mislim na promjenu u body buildera ili izgled tijela vrhunskog sportaša, nego prvenstveno na vidljivu preobliku vlastitog tijela u vidu gubljenja masnog tkiva ili dobivanja (mišićne) mase.
Važno je naglasiti da je za takvu dramatičnu promjenu potrebno promijeniti prehranu i tu nastupaju dijete.
Što za nekoga znači biti na dijeti? Biti na dijeti znači pridržavati se točno određenih principa prehrane. No to nam ne garantira uspješnost u skidanju ili dobivanju kilograma.

Za pojašnjavanje sustava manipulacije kilogramima i izgledom potrebno se je vratiti mnogo mnogo godina u nazad. U vrijeme prapovijesti i trenutak kad je čovjek uvidio da može koristiti kamenje i toljage za lov.
Tada počinje dijeta čovječanstva u trajanju najmanje 100 000 godina (i duže). Ta dijeta je funkcionirala tako da je čovjek krenuo u lov za svoje pleme i lovio i po nekoliko dana nekakvu divlju svinju, mamuta, jelena ili sl. Za vrijeme tih nekoliko dana jeo je uglavnom bobice, korijenje i sličnu vegetaciju i možda nešto sitno mesa ako bi ulovio kakvu ptičicu po putu, a onda bi se desio pravi ulov i cijelo pleme bi se veselilo i jelo velike količine mesa i kratkom vremenu. I onda se taj ciklus ponavljao u nedogled, s time da je dodatno bio podijeljen i na makrocikluse u vidu godišnjih doba, nalijetanja na krda životinja i sl.
Takav režim prehrane trajao je tisućljećima i s vremenom je ostao zapisan u našem genetskom kodu.
S druge strane imamo modernog čovjeka i potrošačko društvo, velike količine kalorija postale su dostupne svakome jednostavnim odlaskom u dućan, ali ovakvo društvo postoji nešto više od 100 godina. Istina čovjek u zadnjih 2000 god ne lovi previše ali teško ga možemo nazvati pravim potrošačem.
Znači čovjek današnjice izložen je jednoličnoj (u smislu da je konstantni unos kalorija) visokokaloričnoj prehrani. A osim toga upada i u vlastitu zamku jednoličnosti, svaki dan se jede više-manje isto, najjednostavnije, najfinije, najpristupačnije… ovo ovisi o pojedincu ali režim prehrane je više-manje jednoličan bio to jedan obrok, dva tri ili više..

Vratimo se na dijete, ima ih mnogo, neke su zdrave neke nisu ali sve imaju zajednički temelj a to je ŠOK. Šokirati naviklo tijelo i metabolizam dramatičnom promjenom unosa kalorija i vrste namirnica.
Primjer je i vrlo popularna UNDIJETA, koja se temelji na raspodjeli vrsta namirnica po danima, zapravo se jede sve ali odvojeno pa sa prapovijesnog gledišta imamo.

Proteinski dan (ulovili smo zeca ili fazana donesemo ga kući i jedemo ga cijeli dan)

Škrobni dan (u podrumu imamo zalihu krumpira i jedemo kad se vratimo iz lova a potrošili smo meso)

Ugljikohidratni dan (jedemo rižu, pripravke od pšenice, raži ili zobi prije odlaska u lov)

Vitaminski dan (u danu lova jedemo voće i bobice s drveća za vrijeme ganjanja plijena)

Vodeni dan ( vrijeme gladovanja, možda i molitve)

Ovo je naravno samo karikirano ali donekle objašnjava njenu učinkovitost.

Postoje naravno i druge vrste dijeta sa različitim ciljevima Warrior dijeta, reducirajuća dijeta, proteinska dijeta, i razno razne varijacije koje se sve temelje na šokiranju organizma uskraćivanjem kalorija, ili razbijanjem monotonije unosa kalorija.

Problem predstavlja što se nakon većine dijeta kilogrami vrate u istom ili čak većem broju od skinutih. Taj povratak kilograma se može ublažiti povećanjem aktivnosti nakon dijete, ali zadržavanja postignute kilaže nema bez uravnotežene prehrane…

Ta uravnotežena prehrana čak i ako je kvalitetna i niskog sadržaja masti i šećera nakon nekog vremena dovodi do usporavanja metabolizma. Zato konstantno smanjivanje unosa kalorija rijetko daje željene rezultate u pogledu skidanja masnog tkiva. Desi se da se osoba smanji za određenu kilažu ali omjer masti i mišića ostane isti ili čak gori, a prisutan je i stalni nedostatak energije. Zato se često uzima cheat dan u kojem jedemo sve živo i služi ne samo za udovoljavanje apetitima nego i za očuvanje brzine metabolizma, punjenje mišićnih glikogenski rezervi i regeneraciji ne utječe previše na konačan ishod dijete.
(1 dan pojačane prehrane nakon 6 ili 9 dana smanjene prehrane donosi korist a ne štetu).

Prehranu kombinirajte ovisno o željenim ciljevima i kratkotrajni nedostatak vitamina, minerala i bilo čega vas neće ubiti, već ćete postići da kasnije uneseni materijal bude bolje iskorišten…
Moguće kombinacije su bezbrojne, i warrior dijeta se zasniva na jednom obroku na dan, ali ima i fazu nadoknade. I nije predviđena da traje unedogled već jednostavno da naruši monotoniju prehrane.

Za zdravu prehranu temelj je uvijek isti minimum 4 obroka na dan, što manje nezdravih masti, i šećera, ali drastični ciljevi se postižu samo drastičnim promjenama.



Post je objavljen 15.04.2007. u 14:14 sati.