Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

'Yo, Adrian, I love You!'

Nezaboravna je rečenica koju izgovara Rocky u istoimenom, svima dobro znanom filmu, poluživ ili polumrtav, jedva stojeći u ringu i toliko izdeformiranog lica da u najmanju ruku djeluje kao da su ga maltretirali tjedan dana bez prestanka – potpuno krvav, izrezan i slomljen. Ipak, pobjednički je uzvik postao legendaran.
Lik siromašnog klupskog boksača iz Philadelphije ušao je u legendu zbog toga što predstavlja realizaciju idealnog heroja, posve predanog i srčanog te odlučnog da uspije. Mogli bismo ga nazvati produktom 'američkog sna', utjelovljenjem ljudskog duha i snage koji ne preže ni pred čime, koji se bori ne samo za pobjedu, već za život ili smrt. To su savršene riječi koje opisuju svu teatralnost filma stvorenog u doba krajem osamdesetih kada su heroji bili traženi i potrebni.
Takvih mitskih, crtanih i izmišljenih likova bilo je i ranije – od Herkula, He-mana do Rockyjevog suvremenika Brucea Leeja. Međutim 'talijanski pastuh' ('The Italian Stallion') izdignuo se iz mase time što je dokazao da se takav heroizam krije u svakoj osobi, samo svatko u sebi treba pronaći snage i volje da ostvari svoj potencijal i da se bori za sebe. Rocky nije klasičan junak-heroj jer nije najjači, najbrži, a posebno nije najpametniji, ali je postigao da bude najbolji što može biti i to je poruka koju nam prenosi.
Priča započinje predstavljanjem klupskog boksača, neperspektivnog i malodušnog, čija karijera stagnira. Igrom slučaja svjetski prvak u teškoj kategoriji Apollo Creed iz dosade odluči nepoznatom boksaču pružiti priliku da osvoji naslov svjetskog prvaka. Sudbina je htjela da od silnih imena izabere upravo našeg junaka te Rocky započinje s pripremama pod budnim okom trenera Mickeyja. Creed shvaća predstojeći meč kao 'dječju igru' u kojoj će sigurno pobijediti, ali Rocky shvaća da je to životna prilika koju ne smije propustiti, prilika da od 'nitko' postane 'netko'.
Sylvester Stallone slučajno je jednom prilikom odgledao televizijski meč u kojem je slabo poznati boksač Chuck Wepner izdržao u ringu petnaest rundi s legendarnim Muhammedom Alijem. Borba mu je dala ideju za scenarij i trebalo mu je samo tri dana da napiše priču o propalom boksaču Rockyju Balboi. Snimljen s malim budžetom za manje od mjesec dana 'Rocky' je preko noći postao hit 1976. godine, dobivši Oscara za režiju i najbolji film godine uz nominacije za scenarij i glavnu ulogu.
Priča o boksaču u usponu ušla je u legendu zbog dvije stvari. Prva uključuje nevjerojatne batine koje podnosi, a druga ekstremne i nezaboravne treninge kada pokušava vratiti svoje dostojanstvo. Batinama jača svoj duh, a trenira u uvjetima koji isključuju bilo kakvu modernu tehnologiju. Tu se ističe dobra gluma Burgessa Mereditha kao njegova trenera Mickeyja koji ga 'starom školom' trenira za naslov svjetskog prvaka. Dok drugi boksači treniraju u dvoranama, dižu utege i mjere jačinu udarca, Rocky naganja kokoš po dvorištu, trči u rano jutro gradom i radi nabrojeno mnogo sklekova.
Moramo spomenuti scene iz 'četvorke' u kojoj se bori s Rusom Ivanom Dragom koji je prethodno u ringu ubio Apolla Creeda. Meč se odvija u Rusiji, a Drago ne izlazi iz dvorane dok Rocky po snježnim brdima vuče natovarene saonice i ubija se cijepajući drva. Dvorana je u deliriju, sve je u crvenoj boji, svi navijaju za svog zemljaka. Međutim, tijekom meča situacija se okreće te Rocky pridobiva simpatije obaju nacija pružajući još jednu kozmopolitsku, američku poruku – nije bitno odakle si, koje narodnosti ili vjere, bitno je kakav ti je cilj i namjera.
Rocky oko sebe uvijek okuplja svoje prijatelje-pomagače te nemogućim treninzima u ringu postiže moguće - 'oko tigra' i savršenstvo 'mašine u pokretima', a svojim karakterističnim mumljanjem i nejasnim izgovorom jednostavne osobe pridobio je simpatije velikog broja ljudi.
Dosad je snimljeno pet nastavaka 'Rockyja'. U prvom i drugom dijelu se bori s Apollom Creedom, u trećem zajedno s Apollom trenira za meč protiv Mr. T-ja, u četvrtom mu je suparnik famozni Ivan Drago, a u petom je samo u ulozi trenera budući da je u prethodnom dijelu zadobio ozbiljnu ozljedu mozga.
Premda filmovi ne prikazuju realnu sliku borbi u ringu, kao na primjer 'Razbješnjeli bik' s Robertom de Nirom, ipak su stekli kultni status, posebno među obožavateljima. Šarm upornog, prostodušnog, plemenitog i pomalo priglupog boksača naprosto je neodoljiv. Tko osamdesetih nije volio Rockyja Balbou? Nezamjenjiv je osjećaj koji stvara adrenalin dok smo gledali njegove mečeve. A ne smijemo zaboraviti da je u scenarij upletena i ljubavna priča – Rocky se zaljubljuje u sramežljivu Adrian, prodavačicu u petshopu. Nakon svake borbe, koje ona podržava, ali ne odobrava, padaju jedan drugome u strastveni zagrljaj i okrunjuju još jedan happy end.


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 14.04.2007. u 00:33 sati.