Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladezdvdbobovec

Marketing

Zaštitnik našeg sela- Sv. Antun

Zaštitnik našeg sela je Sv. Antun. Svake godine DVD- Bobovec sudjeluje u proslavi Sv. Antuna koja se održava u šestom mjesecu...Sv. Antun, izvornog imena Fernando Bullone, rođen je 1195. godine u Lisabonu, a umro je u talijanskom gradu Padovi 1231. godine.
U petnaestoj godini odlazi u samostan Augustinaca kraj Lisabona. Nadahnut mučeništvom nekolicine franjevaca stupa u franjevački red i uzima ime Antun po uzoru na Sv. Antuna Pustinjaka. Svoje djelovanje nastavlja u Maroku, a zatim i u Italiji gdje je susreo Sv. Franju Asiškog. Postaje putujućim propovjednikom u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj. Sv. Franjo Asiški imenovao ga je prvim učiteljem teologije u franjevačkom redu. Papa Grgur IX. proglasio ga je svetim 1231. godine, a papa Pio XII. Crkvenim naučiteljem 1947. godine.
Svetkovina Sv. Antuna je 13 lipnja.

KAPELICA SV. ANTUNA U BOBOVCU

Zemlju za kapelicu Sv. Antuna u Bobovcu su darovali braća Mijo i Ivo Horvat Čef, a sam skelet je napravljen 1936. godine. Priloge za izgradnju kapelice skupljali su Dragutin Horvat Čef i Dragutin Horvat Šuster koji su vodili i samu investiciju.
1967. godine su mještani Bobovca izgradili betonsku ogradu oko kapelice i ožbukali je izvana i iznutra. Trošak je iznosio 500 000 starih dinara.
15. lipnja 1969. godine posvetu kapelice je izvršio pater Paulin Kos iz Klanjca uz asistenciju Faustina Ćubrinića, župnika iz Marije Gorice te domaćeg župnika Ive Belasa.

Post je objavljen 13.04.2007. u 09:52 sati.