Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Malo o sadašnjosti, više o povijesti


Upitaše na Nokaut forumu nešto o počecima kickboxinga u Hrvatskoj, pa me i prozvali, a ja sjeo, nešto napisao nešto copy-paste, i evo što je na kraju ispalo:

Osnovno o Hrvatskom kickboxing savezu:

• Hrvatski kickboxing savez osnovan je 16. svibnja 1992.
• Hrvatski kickboxing savez punopravni je član svjetske kickboxing organizacije WAKO - World Association of Kickboxing Organizations od 25. kolovoza 1995.
• Hrvatski kickboxing savez pridruženi je član Hrvatskog olimpijskog odbora od 06. 11. 1996., a punopravni od 10. 7. 2006.

Članstvo (01.01.2007.)
125 klubova - punopravnih članova
9 županijskih saveza
22 kluba - kandidata za članstvo
7375 registriranih natjecatelja

A sada malo o povijesti kickboxinga u Hrvatskoj:

Hrvatski kickboxing

Hrvati imaju nesreću da su raseljeni po svijetu, ali u slučaju kickboxinga je to bila sretna okolnost. Mnogo je Hrvata iseljenih u SAD kao i «gastarbajtera» u Njemačkoj. Također su Hrvati bili pomorci na mnogobrojnim brodovima domaćih i stranih kompanija. Poznata je i naša sklonost prema vježbanju borilačkih vještina. Prvi kickboxing borci su potekli iz karatea i taekwon-doa. A prvi majstorski crni pojas koji je Mike Anderson dodijelio nekom od svojih učenika bio je baš našem vježbaču iz Crikvenice. Također, vijesti su se prenosile časopisima za borilačke vještine. Georg Brückner je u Berlinu 17. svibnja 1974. priredio "Europsko otvoreno pojedinačno sve-stilsko karate prvenstvo" i borbu timova SAD – Europa. Gost večeri je bio Joe Lewis uz čije ime je pisalo: "US karate i kick-boxing šampion". Dakle, već prije svibnja 1974. su se u SAD-u održavala natjecanja u novom sportu i dodjeljivale pojedinačne titule svjetskih profesionalnih prvaka iako je prvo Svjetsko profesionalno full contact karate prvenstvo održano tek 14. rujna 1974. godine u Los Angelesu. To je sve bila privatna inicijativa pojedinaca pri organiziranju otvorenih turnira, a ne sustavno organizirana prvenstva neke organizacije kakve danas poznajemo.

Tako je u to vrijeme, iako zvuči nevjerojatno, u Splitu 1974. održana jedna od prvih kickboxing priredbi u povijesti kada su se sastale full contact selekcije Dalmacije i ostatka Hrvatske. Stoga ne stoji uvriježeno mišljenje da su se Hrvati s kickboxingom upoznali tek 1976. na velikoj sportskoj manifestaciji održanoj u Parizu.

Te, 1976. g. su u Hrvatskoj započela sustavna državna i međurepublička natjecanja koja je organizirao dr. Emin Topić iz Zagreba.

Prvaci po kategorijama su bili:
-57 kg Milan Kaniški - ("Kula" - Kneginec Gornji),
-63 kg Robert Siladi - ("Zrinjski" - Čakovec),
-69 kg Anđelko Mladenović - ("Mladost" - Varaždin),
-74 kg Alfonz Eferl - ("Izola" - Izola, Slovenija),
-79 kg Branko Žgaljardić - ("Budokai Rijeka" - Rijeka),
-84 kg Mladen Carević - ("Građevinar" - Virovitica),
+84 kg Milan Vučević - ("Zagreb" - Zagreb).
Iz ovoga se vidi da su unutar bivše Jugoslavije kickboxing trenirali i najviše uspjeha u natjecanju imali borci iz Hrvatske. Pored njih natjecali su se i Slovenci i borci iz BiH.

Odbor za full contact Karate saveza Hrvatske formiran je 1977. g., a njegov predsjednik je bio ing. Stjepan Ivasić iz Zagreba. Svoju djelatnost su usmjerili na stvaranje šire baze, tj. formiranje novih klubova te održavanje seminara, tečajeva i savjetovanja.

Hrvatski kickboxing savez je osnovan 16. svibnja 1992. godine. Prvi predsjednik HKBS-a do 1995. je bio Vjekoslav Šafranić iz Zagreba. Od 1995. do 2000. je tu dužnost obnašao Josip Cerovec iz Kutine, a sadašnji predsjednik je prof. Predrag Znaor iz Malinske.

HKBS je član svjetske kickboxing federacije WAKO (World association of kickboxing organisations). To je prvoosnovana svjetska federacija koja je danas najbrojnija, nasnažnija, najorganiziranija i najcjenjenija - i jedina službeno priznata svjetska kickboxing federacija. Na njezinoj utemeljiteljskoj skupštini je bio Žarko Modrić iz Zagreba pa je to vjerojatno jedinstven primjer da su Hrvati suosnivači neke svjetske sportske federacije. WAKO danas djeluje u 101 zemlji. Na svjetskim i europskim prvenstvima smije nastupati samo jedan natjecatelj iz svake države u pojedinoj kategoriji. Kickboxing šport ima 7 disciplina: semi contact, light contact, full contact, low kick, K1 style, aero kickboxing i glazbene forme.

Amerikanac Mike Anderson je 1972.-74. godine definirao kickboxing sportska pravila. Prvo europsko prvenstvo u full contactu je održano 1977. u dva dijela (u Rotterdamu i u Beču). Marin Batina iz Splita je osvojio prvo mjesto u Beču u kategoriji do 79 kg, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Rotterdamu njegova ukupna pozicija na kraju godine na europskoj rang listi je bila tek šesto mjesto. Europsko prvenstvo u semi contactu je započelo godinu dana kasnije. Također su održana dva turnira za poredak na konačnoj godišnjoj rang listi. Na drugom turniru u semi contactu u 1978. koji je održan u Baselu (Švicarska) Slobodan Šokota iz Rijeke je osvojio prvo mjesto, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Wolfsburgu (Njemačka) njegov poredak na europskoj rang listi krajem godine nije bio među prvom trojicom.

Prvo svjetsko prvenstvo u full contactu je bilo 1978. u Berlinu. Branko Žgaljardić iz Rijeke je tada postao prvi amaterski svjetski prvak u full contactu u povijesti. Za taj povijesni uspjeh je dobio i Nagradu grada Rijeke.

Na 3. EP u Milanu 1979. dobili smo i prve europske prvake u full contactu. To su do 84 kg Branko Žgaljardić, a do 79 kg Branko Cikatić iz Splita koji je godinama nakon toga bio naš najuspješniji kickboksač.

U Splitu je 1974. održana jedna od prvih kickboxing priredbi u povijesti kada su se sastale full contact selekcije Dalmacije i ostatka Hrvatske. Tih godina kickboxing razvijaju udruge "«Budokai" koju osniva dr. Emin Topić iz Zagreba, "Mugendo" s Petrom Mijićem iz Splita i "Jeet kune do" Branka Tenžere iz Splita. U Trogiru je 1988. održano Europsko seniorsko prvenstvo u full contactu i glazbenim formama, a Republika Hrvatska je 1997. u Dubrovniku bila domaćin Svjetskog seniorskog kickboxing prvenstva u light contactu i low kicku.

Ivan Milinović iz Rijeke je prvi kickboksač - junior koji je postao svjetski prvak za tek uspostavljenu nezavisnu Republiku Hrvatsku. On je svoje zlato osvojio 12.-20. kolovoza 1991. na WKA SP-u u Ocean Sityu (SAD). To je bilo nekoliko dana nakon što je istu titulu osvojio nanbudo-junior Alan Matković u Španjolskoj. Također valja istaknuti da je prvu zlatnu medalju u pojedinačnoj muškoj seniorskoj konkurenciji na nekom SP-u za Republiku Hrvatsku donio kickboksač pokojni Borislav Ilić iz Rijeke u disciplini low kick - na WAKO svjetskom kickboxing prvenstvu koje je 7. i 8. prosinca 1991. održano u Parizu.

Prva svjetska profesionalna prvakinja i najbolja hrvatska kickboksačica svih vremena je Ivana Derdić iz Jastrebarskog. Ona je prvi put postala europska prvakinja u semi contactu 1996. u Caorleu, svjetska prvakinja u light contactu u Dubrovniku 1997., svjetska prvakinja u full contactu 1999. u Caorleu, a svjetska WAKO PRO prvakinja u low kicku 2002.

WAKO svjetska juniorska prvenstva su započela 1997. Prve svjetske juniorske prvakinje u Moskvi su bile Erna Obralić iz Kutine i Kristina Novak iz Krapine.

Prvi pobjednici Svjetskog kupa za kadete u Debrecenu su bile Ana Znaor iz Malinske i Ivona Roca iz Šibenika 1999., a Dinko Marković iz Kutine 2002. Ana Znaor je ujedno najuspješnija športašica - kadetkinja u cjelokupnoj hrvatskoj športskoj povijesti jer je s 12 godina starosti vlasnica čak 5 svjetskih zlatnih medalja!

WAKO PRO svjetski i europski profesionalni prvaci u full contactu i low kicku posljednjih godina su bili, osnosno neki još uvijek jesu: Igor Ivošević, Dražen Ordulj, Mladen Šteko, Ivica Čukušić, Siniša Andrijašević, Marko Žaja, Ivica Tekić, Ivana Derdić, Sanja Stunja, Ante Varnica, Frane Radnić i Marko Tomasović. Pored kickboxing disciplina u kojima je dozvoljen knock-out održavaju se borbe za svjetske i europske profesionalne naslove u semi i light contactu. Prvi i za sada jedini Hrvati osvajači tih odličja su: Roland Conar i Mirko Borković. Mirko Borković iz Jastrebarskog je WAKO PRO europsku titulu u light contactu izborio 16. ožujka 1997. u Italiji. Roland Conar, član KBŠU Malinska, je najuspješniji semikontaktaš u povijesti. Višestruki je osvajač svjetskih zlata u skoro svim svjetskim kickboxing organizacijama. WAKO PRO svjetsku titulu je osvojio 15. svibnja 1999. u Italiji.

Svjetska i europska kickboxing prvenstva održavaju se naizmjenično svake druge godine tako da Hrvatska u 2001. ima 2 svjetska prvaka. To su: Zvonimir Gribl u semi contactu -74 kg (KBŠU "Malinska"), Ivan Rudan u full contactu +91 kg (KTB "Tigar" Zagreb) i Ante Varnica u low kicku -91 kg (CBŠ "Pit Bull" Split). S tim u vezi, posebno smo ponosni da su Rudan i Varnica prvi hrvatski športaši zbog kojih je usred Beograda 24. studenog 2001. pred 10.000 gledatelja i 18 TV ekipa odsvirana hrvatska himna i podignut hrvatski stijeg na vrh dvorane. 2002. godine smo to u rujnu ponovili usred Podgorice zahvaljujući svjetskom juniorskom prvaku Seadu Pejmanoviću iz Omišlja, a nakon toga se hrvatska himna čak 7 puta zasvirala u Budvi. Budući da Jugoslavija više ne postoji pod tim imenom taj sportsko-nacionalni uspjeh hrvatskih kickboksača nitko više ne može ponoviti.

Svjetski i europski prvaci u sljedećim godinama su:

2002.

Svjetsko juniorsko prvenstvo u kickboxingu,
Budva, Crna Gora, Jugoslavija, 17.-22.09.2002.

Semi contact:
- 50 kg - 1. mjesto - Ana Znaor - Malinska
+ 70 kg - 1. mjesto - Ivana Maleš - Šibenik
- 69 kg - 1. mjesto - Ivan Palijaš - Jastrebarsko
- 74 kg - 1. mjesto - Sead Pejmanović - Omišalj

Light contact:
- 84 kg - 1. mjesto - Vladimir Čelar - Split

Full contact:
+ 70 kg - 1. mjesto - Sanja Majkić - Viškovo

Low kick:
- 86 kg - 1. mjesto - Hrvoje Ivčetić - Požega

Thai kickboxing:
- 75 kg - 1. mjesto - Marijan Barišić - Valpovo

* Europsko prvenstvo u kickboxingu,
Jesolo, Venecija, Italija, 22.-27.10.2002.

Low kick:
- 75 kg - 1. mjesto - Hrvoje Jukić - Šibenik

2003.

* Svjetsko seniorsko prvenstvo u kickboxingu u disciplinama:
semi contact, light contact, full contact i aero kickboxing
Paris, Francuska, 21. - 26. listopada 2003.

Semi contact:
- 79 kg - 1. mjesto - Zvonimir Gribl - Malinska

Light contact:
- 65 kg - 1. mjesto - Sanja Stunja- Jastrebarsko

Aero kickboxing - pojedinačno:
- bez stepa - 1. mjesto - Lidija Mandić - Osijek

2004.

* 1. Svjetsko kadetsko kickboxing prvenstvo
u disciplinama: semi contact i glazbene forme
Marina di Carrara, Italija, 14. - 19. rujna 2004.

Semi contact:
Mlađi kadeti:
-42 kg - 1. mjesto - Andrej Gudac - Rijeka
-32 kg - 1. mjesto - Saskia Božić - Kutina

Stariji kadeti:
-52 kg - 1. mjesto - Ivan Romić - Kutina
-57 kg - 1. mjesto - Dejan Gašparević - Kutina
-42 kg - 1. mjesto - Andreja Ivas - Vodice
-65 kg - 1. mjesto - Ana Znaor - Malinska

* 5. Svjetsko juniorsko kickboxing prvenstvo
u svim disciplinama kickboxinga
Marina di Carrara, Italija, 14. - 19. rujna 2004.

Semi contact:
-60 kg - 1. mjesto - Vedrana Halinčić - Jastrebarsko

Light contact:
-74 kg - 1. mjesto - Ivica Duspara - Poreč
-79 kg - 1. mjesto - Dragan Franjković - Osijek
-89 kg - 1. mjesto - Vladimir Čelar - Split
-60 kg - 1. mjesto - Maja Cukrov - Vodice
+65 kg - 1. mjesto - Ana Škarda - Čazma

Full contact:
+65 kg - 1. mjesto - Sanja Majkić - Klana

Low kick:
-81 kg - 1. mjesto - Stipe Stipetić - Dugi Rat
-91 kg - 1. mjesto - Stipan Radić - Zagreb
+91 kg - 1. mjesto - Marin Došen - Klana

Aero kickboxing - pojedinačno:
sa stepom - 1. mjesto - Aldijana Sabljaković - Karlovac

Ekipno:
bez stepa - 1. mjesto - Team CROATIA - Karlovac
(Martina Špigelski, Aldijana Sabljaković, Emina Kubura)

* Europsko prvenstvo u kickboxingu za seniore
u disciplinama: full contact, low kick i thai kickboxing
Budva, Srbija i Crna Gora, 19. - 24. listopada 2004.

Low kick:
-81 kg - 1. mjesto - Nives Radić - Šibenik

2005.

* Svjetsko kickboxing prvenstvo za seniore
u disciplinama: low kick, thai kickboxing i glazbene forme
Agadir, Maroko, 19. - 25. rujna 2005.

Thai kickboxing:
- 71 kg - 1. mjesto - Frane Radnić - Split
- 91 kg - 1. mjesto - Igor Jurković - Poreč

* Svjetsko seniorsko prvenstvo u kickboxingu
discipline: semi contact, light contact, full contact i aero kickboxing
Szeged, Mađarska, 29. studeni - 5. prosinca 2005.

Semi contact:
- 84 kg - 1. mjesto - Zvonimir Gribl - Malinska
- 94 kg - 1. mjesto - Pero Gazilj - Makarska

2006.

SVJETSKO JUNIORSKO I KADETSKO PRVENSTVO PRVENSTVO
Zadar,Hrvatska (26.9.2006.-1.10.2006.)

1. mjesto - Juniori (ž) - Semi contact do 60 kg - Vedrana Halinčić

1. mjesto - Juniori (m) - Light contact do 57 kg - Andrej Gudac
1. mjesto - Juniori (m) - Light contact +89 kg - Stipe Žunić
1. mjesto - Juniori (ž) - Light contact do 55 kg - Andreja Ivas
1. mjesto - Juniori (ž) - Light contact do 60 kg - Nikolina Juričev Ivin

1. mjesto - Juniori (ž) - Full contact do 56 kg - Jelena Radoš

1. mjesto - Juniori (m) - Low kick do 75 kg - Tomislav Rudan
1. mjesto - Juniori (m) - Low kick do 81 kg - Ante Verunica
1. mjesto - Juniori (m) - Low kick +91 kg - Tomislav Čikotić
1. mjesto - Juniori (ž) - Low kick +70 kg - Natalija Šimac

1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 71 kg - Nino Gulan
1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 75 kg - Marin Radunić
1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 86 kg - Luka Šimić

1. mjesto - Juniori (ž) - Aero kickboxing bez stepa - Marina Lelić
1. mjesto - Juniori (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Marina Lelić

1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact do 32 kg - Mineo Molnar
1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact +47 kg - Edvin Gromila
1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact do 69 kg - Ivan Romić
1. mjesto - Kadeti (m) - Light contact do 57 kg - Teo Mikelić

1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 42 kg - Saskia Božić
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 50 kg - Valentina Miletić
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 65 kg - Kristina Mijat
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 65 kg - Ana Vukas

1. mjesto - Kadeti (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Anamarija Sambolek
1. mjesto - Kadeti - Ekipa (ž) - Aero kickboxing bez stepa
- Boris Neverly, Jennifer Martinčić, Ivana Opačić

EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO
u disciplinama: semi contact, full contact, glazbene forme i aero kickboxing
- Lisabon,Portugal (24.10.2006.-29.10.2006.)

1. mjesto - Seniori (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Marina Lelić

EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO
u disciplinama: light contact, low kick i thai kickboxing
- Skopje,Makedonija (21.11.2006.-26.11.2006.)

1. mjesto - Seniori (ž) - Thai kickboxing do 70 kg - Nives Radić
1. mjesto - Seniori (ž) - Low kick +70 kg - Natalija Šimac


Hrvatski kickboxing je poznat u svijetu. Najpoznatiji naš borac Branko Cikatić “Hrvatski tigar”, prvi je pobjednik najcjenjenijeg thai kickboxing turnira na svijetu koji se organizira u Japanu pod popularnim nazivom K-1. Jedan od trenutačno najcjenjenijih svjetskih boraca je njegov bivši učenik Mirko Filipović “Cro Cop”. O ugledu Hrvata na svjetskoj borilačkoj sceni govori činjenica da je glavni tajnik HKBS-a, međunarodni kickboxing sudac ing. Romeo Deša iz Omišlja izabran za tehničkog direktora WAKO-a gdje je zadužen za odvijanje svjetskih i europskih prvenstava kao i svjetskih kupova i velikih međunarodnih prvenstava.

HKBS je u Hrvatski olimpijski odbor primljen 6. studenog 1996. u svojstvo pridruženog člana. Od tada smo skoro svake godine po rezultatima svojih sportaša na međunarodnoj sceni najuspješniji nacionalni sportski savez član HOO-a. Te 1996. g. smo od 180 hrvatskih medalja mi osvojili preko trećine, tj. 62! 2002. godine smo još uspješniji: bez međunarodnih turnira, koje ne uvrštavamo u ovaj popis, osvojili smo ukupno 74 medalje (22 zlata, 22 srebra i 30 bronci), tj. dva svjetska profesionalna zlata te na EP za seniore u Italiji 14 medalja (zlato, 4 srebra i 9 bronci), na SP za juniore u Crnoj Gori 33 medalje (8 zlata, 11 srebra i 14 bronci), na SK za seniore 8 medalja (3 zlata, 4 srebra i bronca) i na SK za kadete 17 medalja (8 zlata, 3 srebra i 6 bronci). Posebno se izdvaja 2006 godina kada smo bili domaćini Svjetskom prvenstvu za kadete i juniore u Zadru. U toj smo godini osvojili 170 medalja (svjetska i europska prvenstva i svjetski kupovi) te je time ponovno postali najuspješniji nacionalni sportski savez Hrvatskog olimpijskog odbora.

Da ne bi bilo zabune i sumnje u vrijednost tih medalja valja primijetiti sljedeće: 1994. g. smo na IAKSA seniorskom EP u Riminiju imali samo jednu brončanu medalju. 1995. g. smo na kadetskom SK u Karlsruheu bili bez medalje, a u Kijevu na seniorskom SP smo imali samo 2 medalje (zlato i broncu). 1996. g. smo na seniorskom SK imali 6 medalja (srebro i 5 bronci), a 1997. na juniorskom SP 3 medalje (2 zlata i srebro). Na sva ova prvenstva i kupove smo išli masovno kao i sada, tj. s punim autobusom, a to smo shvatili kao ulaganje u znanje i iskustvo naših reprezentativaca i trenera.

Također treba uvažiti činjenicu da mi gotovo svaki vikend tokom godine imamo neko natjecanje jer održavamo godišnje 27 državnih prvenstava, petnaestak Hrvatskih kupova i desetak otvorenih kickboxing kupova, a pored toga sudjelujemo na SP, SK, EP i tradicionalnim međunarodnim turnirima u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i BiH. Isto tako imamo naš tradicionalni Božićni međunarodni turnir u Kutini kao i niz drugih kupova i pozivnih turnira.

Nakon što je matična svjetska kickboxing federacija WAKO primljena u GAISF i time postala jedina službena i priznata svjetska federacija za kickboxing, i Hrvatski kickboxing savez je 10. srpnja 2006. primljen u punopravno članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora.

HKBS u ovom trenutku ima 156 klubova - članova, a djeluju i županijski kickboxing savezi. Savezom upravlja Upravni odbor koji broji 15 članova i koji se redovito sastaje najmanje svaka tri mjeseca. Sjednica skupštine je također redovna početkom svake godine. Operativno upravljanje Savezom između sjednica obavljaju predsjednik i glavni tajnik. Imajući na umu rezultate koji su nabrojani, te navedene aktivnosti još više na težini dobiva činjenica da se sve ove aktivnosti obavljaju potpuno volonterski, odnosno Savez nema profesionalno zaposlenog niti jednog djelatnika.


Eto.

Post je objavljen 13.04.2007. u 00:52 sati.