Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

Finska mitologija


U finskoj mitologiji se smatralo da je svijet nastao eksplozijom jajeta. Ptice su donosile dušu čovjeku kada se rodio, a odnosile kada je umro. Na nekim područjima bilo je važno imati drvenu pticu kako bi spriječila dušu da u snu odluta. Ova Sielulintu (ptica-duša) je čuvala dušu da se ne izgubi u snovima.
Prvi put se spominje finska mitologija u uvodu finskog prijevoda Novog Zavjeta biskupa Mikaela Agricola 1551. godine. On tamo spominje bogove i duhove. Dublja istraživanja napravljena su u 18. stoljeću od strane propovjednika i etnologa Lars Leevi Laestadiusa u njegovoj raspravi Laponskih vjerovanja.
Više se saznaje i iz nacionalne epske pjesme Kalevale, nepoznatog autora. U pjesmama se govori o 3 junaka: Väinämöinen, Ilmarinen i Lemminkäinen. Pjesme iz Kalevale su se prenosile usmeno iz generacije na generaciju sve do 19. stoljeća. 1822. su starije pjesme Kalevale objavljene od švedsko-finskog pisca Zakariasa Topeliusa, drugi dio je objavljen 1835 od Eliasa Lönnrota, a ostatak 1849. godine. 28.02. je dan Kalevale koji se slavi u Finskoj.

Zemlja mrtvih zvala se Tuonela. To je bio podzemni dom mrtvih, i dobrih i zlih. To je bilo mračno mjesto gdje su svi vječno spavali. Samo su hrabri šamani mogli putovati u Tuonelu kako bi tražili pomoć od predaka. Da bi došao do Tuonele trebao je prijeći tamnu rijeku, ako je imao dobar razlog došao bi brod po njega da ga preveze. Često je šamanova duša morala prevariti čuvara i uvjeriti ga da je mrtva kako bi prešao rijeku.
Ukko (stari čovjek) bio je bog neba, vremena i biljaka, on je ujedno bio i najbitniji bog finaca. Riječ ukkonen (grom) koju koriste finci je izvedena iz njegovog imena. Ukkovo oružije bila je kameni čekić (malj) (Vasara) sa kojom je radio grmljevinu. Kada bi Ukko spavao sa svojom ženom Akkom (stara žena) stvarala se oluja. Također bi bilo grmljevine kada bi Ukko jahao na svojoj kočiji po nebu. Šamani su koristili kamene čekiće vjerujući da će im donjeti moć da liječe.
Poznati bogovi, heroji i duhovi: Ahti (Ahto)-bog dubine, bezdana, Ajattara (Ajatar)- zao šumski duh, Akka, Ukko, Äkräs – bog plodnosti, biljaka, pogotovo repe, Antero Vipunen – div, čuvar magije i znanja, Tapio – bog šume.



Post je objavljen 12.04.2007. u 21:17 sati.