Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

BAJKA U PARKU

plesni land art projekt

Vrijeme: subota, 7. travnja 2007. u 11 sati (i 18 sati)
Mjesto: Park između Talovčeve i Hanuševe ul. i Trga Francuske Republike

Autorica projekta i instalacije: Anastazija Debelli
Koreografkinja: Irma Omerzo
Plesačice: Iva Hladnik, Ivana Pavlović i Sonja Pregrad
Kostimografkinja: Ivana Bakal
Glazbenik: Neven Krajačić

BAJKA U PARKU plesni je land-art projekt koji se izvodi u oblikovanom pejzažu parka. Tri kostimirane plesačice kreću se površinom travnjaka osluškujući energijsko tkivo zemlje, usuglašavajući se s ritmom zvijezda i planeta. One žive u krajoliku napajajući svoja tijela iz vitalnoenergijske dimenzije prostora. Zemlja i drveće nisu tek puki, šareni dekor njihovoj igri, oni u njega djelatno interveniraju unošenjem i raspoređivanjem po parku, prostoru plesa, starih odbačenih debala, granja, užadi, kosilice za travu, od kojih grade privremene instalacije… Kao čvrst, dinamičan sistem plesači utjelovljuju misaonu komponentu krajolika, duhovno vječne uzorke kreativne sveukupnosti svijeta. Samostalni i vječni emaniraju krajnju sigurnost, osjećaj prizemljenosti s dubokom ukorijenjenosti u srž planeta. Njihova izvjesnost u radosti postojanja, protkana znanjem o cjelini pulsira zračnim prostorom, blago dodiruje emotivni sadržaj tijela gledalaca, osjećaj bolne odvojenosti, nesigurnosti, neobjašnjivih strahova, odcijepljenosti, zakinutosti.

Travnjak postaje gradilište za novi performance, a reciklirani dijelovi za novu instalaciju izniklu in situ. Nježnim prijelazom tijelo publike postaje performer. Zajedno s plesacima pomiču zatećene objekte po parku i na taj način postaju koautori dogadjaja, suoblikovatelji prostora kreiranog otpisanim drvenim otpadom. Nestaju granice, a nastaje fuzija; predstave, plesača, publike, krajolika, instalacije i happeninga. Dogadjanje prati glazba uz povremeni realisticni zvuk kosilice za travu.

Projekt se obraća intimnom, nepragmatičnom svijetu revitalizirajucih osjećaja i zemaljsko duhovnom vidu našeg bića.
U povijesti umjetnosti kod utemeljenja gradova ili postavljanja sakralnih objekata spominje se pažljiv odabir mjesta. Predispozicije neke lokacije nisu promatrane samo kroz ekonomsku dobit u budućem vremenu, već su se često uzimale u obzir, za neupućene, tajanstvene snage krajolika i njegova veza sa sličnim udaljenim predjelima. Ideja je i ovog projekta nastaviti se odvijati slijedom veza izabranog krajolika s nekih drugim udaljenim predjelima, od Koprivnice preko Umaga do Broda na Kupi i dalje, do kud vode tajanstvene snage krajolika.






Post je objavljen 04.04.2007. u 21:15 sati.