Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kratos

Marketing

Sirene

Nordijska i Grčka mitologija

Nordijska verzija :

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Do pasa žena(uobičajeno zgodna),ispod pasa riba.Imaju jako lijep glas,ali svatko tko bi ga čuo,bio bi začaran i bacio bi se u more za sirenama te se utopio.Pa kak se onda zna da one to rade?Jedan je mornar bio gluh i nije ćuo njihovo pjevanje te je zavezao kapetana i ostale i tako spasio brod od propasti!!!Ne kužim kak ali njihov riblji rep je napaljivao muškarce i on im je zbog toga dodjeljen(i da napomenem samo su muškarci umirali zbog njihove pojave!One bi za vrijeme parenja začarale muškarce s kopna,pretvorili ih u sirene i imali odnos s njima.Poslje odnosa bi ih opet pretvorile u muškarce(ak su bili dobri u sexu,u muškarce bi ih pretvorile tek na površini,a ak nisu pretvorili bi ih u dubinama i oni nebi uspjeli izaći na površinu).One su uvijek rađale žensku djecu(poput sisavaca,ne riba)


Grčka verzija :

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Možda si prvo pomislite da ovo na slici nisu sirene već harpije, ali biste bili u krivu. Naime prema Grcima je sirena polu-žena polu-ptica, a prema norskoj mitologiji polu-riba polu-žena. Obadvije varijante se slažu s jednom stvari, izrazito su ubojite, naspram onoga šta Disney želi da mislite. Imaju prekrasan glas, koji tjera svakog muškarca koji ih čuje u ludilo. One su Nimfe(morske božice) i njihov broj varira po izvorima, bilo ih je između 2 i 5.

One nisu uvijek bile takve kakve jesu, naime one su prije bile normalne žene. Bile su Persefinine prijateljice, koje je Demetra kaznila jer nisu spriječile Hada da otme Persefonu(Demetrina kćer, kasnije Hadova žena). Druga je varijanta da su imale muzikalni dvoboj s muzama i izgubile, nakon čega su ih muze pretvorile u to što jesu. One su većinom, bolje rečeno stalno, boravile na južnom otoku Italije, Haridbi. One su prolazeće brodove mamile svojim pjesmama, a kad bi im došli pomorci na otok, popili bi im krv, nakon što ih ubiju naravno. Mitske osobnosti koje su ih izbjegli su Argonauti, koji su pomoću Orfejeve pjesme, koja je bila ljepša od njihove, nisu ih ni čuli, čime su zadržali razum. Drugi je bio Odisej. On je bio velik avanturista, i nije htio propustiti priliku da čuje Sirenin pjev. Rekao je posadi da njega zavežu za jarbol i ne oslobode, a da sebi stave vosak na uši. Tako su prošli opasnost, a Sirene su nakon toga se bacile na hridi i umrle.


Kao što vidite ima malo sličnosti u pričama ...



Post je objavljen 01.04.2007. u 21:57 sati.