Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

Cvjetnica

ZA MOLITVU I RAZMATRANJE

Dan nam svečan osvanu,
Pun veselja svijet sav kliče:
Kralj života pogubi
Kneza smrti, zla i tmine.

Puk sav hrli ususret
Mašuć cvjetnim grančicama,
Pjesmu pjeva pobjednu:
Slava Sinu Davidovu!

Pohitimo radosno
Višnjem Kralju svi u susret:
S grančicama masline
Slavu Kristu zapjevajmo!

Staze naše upravljaj,
Kriste Vođo, Spasitelju!
Daj nam svagda pjevati
Srcem čistim hvale tvoje.

Slava Ocu vječnomu
I Sinu mu Jedinomu
S Tješiteljem Presvetim –
Svetom Trojstvu blaženomu. Amen.


"Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. On bijaše doduše predviđen prije postanka svijeta, ali se očitova na kraju vremena radi vas koji po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih te mu dade slavu da vjera vaša i nada bude u Bogu" (1 Pt 1,18-21).


Iz Poslanice Hebrejima (10,4-10)
Kristova žrtva zamjenjuje izvanjske žrtve

"Krv bikova i jaraca nikako ne može odnijeti grijeha. Zato On ulazeći u svijet veli: 'Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio; paljenice i okajnice ne sviđaju ti se. Tada rekoh: "Evo dolazim!" U svitku knjige piše za mene: "Vršiti, Bože, volju tvoju!" Pošto gore reče: Žrtve i prinosi, paljenice i okajnice - koje se po Zakonu prinose - ne mile ti se i ne sviđaju, veli zatim: Evo dolazim vršiti volju tvoju! Dokida prvo da uspostavi drugo. U toj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jednom zauvijek."


Iz Govorâ Sv. Andrije Kretskog, biskupa
Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, Kralj Izraelov

"Požurimo i mi zajedno s njim koji se žuri prema Muci i nasljedujmo one koji su mu izišli u susret. Ne na taj način da po putu prostiremo mladice masline, tkanine, nakite ili palmine grane, nego koliko god možemo, prostrimo se mi sami poniznom dušom, iskrenim srcem i pravom nakanom, da primimo Riječ koja dolazi, da na neki način dohvatimo Boga koji se nikada potpuno ne može dohvatiti...
Na taj način mi predajemo Kristu sami sebe, a ne svoje haljine, odsječene grane ili grmlje što za kratko vrijeme veseli oči ali brzo izgzubi svježinu. Naprotiv, ňblačimo njegovu milost i njega samoga, jer svi koji ste se u Kristu krstili Krista ste obukli...Mašući duhovnim granama našega srca govórimo i mi svakog dana sve riječi zajedno s djecom: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, Kralju Izraelov!"


Prošnje

Naš je Spasitelj uzašao u Jeruzalem da podnese muku i uđe u slavu. Njemu se poniznom prošnjom utecimo:
Posveti narod koji si svojom krvlju otkupio!
- Otkupitelju naš, daj nam pokorom potpunije prionuti uz tvoju muku da postignemo slavu uskrsnuća.
- Podaj nam da postignemo zaštitu tvoje Majke, utočišta žalosnih te zaslužimo ojačati onom utjehom kojom nas i ti sam jačiš.
- Pogledaj na one koji zbog naše zloće posrću na putu; priteci im u pomoć, a nas ispravi te nam pomozi da živimo u pravednosti i ljubavi.
- Sama si sebe ponizio postavši poslušan sve do smrti, smrti na križu; daj svojim slugama da budu poslušni, strpljivi i postojani.
- Dostoj se svome slavnom tijelu suobličiti naše pokojne, a nama daj da jednom budemo s njima dionici tvoje slave.
Oče naš, koji jesi na nebesima...

Molitva
Svemogući vječni Bože, poslušan tvojoj volji naš je Spasitelj uzeo tijelo, ponizio sama sebe i podnio sramotu križa. Daj da slijedimo uzor njegova poniženja, s njime zajedno trpimo i postignemo slavu uskrsnuća. Amen.

Post je objavljen 01.04.2007. u 14:52 sati.