Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samarijanac

Marketing

Cvjetnica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Danas je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Ona nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U sljedećih osam dana slavit ćemo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.
Cvjetnica obilježava svečani Isusov ulazak u Jeruzalem kada mu je razdragani narod, zahvalan za njegov nauk i čudesa, put posipao cvijećem i mahao palminim grančicama. Činilo se da su ga shvatili i prihvatili, ali su ubrzo promijenili mišljenje. Zaboravili su njegova dobročinstva i tražili su da ga se raspne.
Znajući sve to Isus je ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.

Misa Cvjetnice koja se danas služi po našim crkvama ima zato i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, u kojoj se spominjemo Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem, a drugi je izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. Običaj je nositi grančice u domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.



Post je objavljen 01.04.2007. u 07:33 sati.