Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Za sada nepronađeni kip iz Muzeja mogao bi biti autentičan – rimski!!!

U prošlom postu nije rečeno sve o Izgubljenom (?), nestalom (?), ukradenom (?) kipu čije fotografije postoje u dvorcu u Muzeju. Evo još jednog dijela te priče iz novina Dom, a posebno zanimljivim smatram sud stručnjaka, akademika Nenada Cambija. Izdvojih ovaj dio:
„Priča o zagonetnome kipu iz Muzeja Valpovštine, objavljena krajem travnja, dobila je svoj prvi nastavak – stručno mišljenje akademika Nenada Cambija o skulpturi na fotografijama. Iako je za ozbiljniju ocjenu potrebno pregledati sam kip, i ove su, za sada samo, pretpostavke, izuzetno zanimljive…

…Akademik Nenad Cambi, arheolog koji se čitav život bavi istraživanjima rimskih skulptura i drugih antičkih arheoloških ostataka, napisao je prilično detaljan i stručan opis «kipa djevojke iz Valpova», kako ga on zove. Prema onome što se može vidjeti na četiri sačuvane fotografije, akademik Cambi pretpostavlja da bi se moglo raditi o kipu iz rimskog doba, iako ne isključuje ni mogućnost kakve klasicističke kopije iz 19. stoljeća. No, zašto bi kip iz 19. stoljeća bio zakopan u zemlji? Ta činjenica također ozbiljno govori u prilog pretpostavci da se radi o autentičnom rimskom kipu.
U svakom slučaju, ukoliko je kip na fotografijama doista rimski, bio je to jedan od najstarijih i vjerojatno najvrednijih eksponata Muzeja Valpovštine, a da to nitko nije znao. Za nadati se, stoga, da će biti pronađen negdje u depoima dvorca…“

(citirano iz novina „Dom Valpovo-Belišće“, D. Stanić: Kip je vrlo vjerojatno autentičan – rimsko carsko doba, lipanj 2006.)

Koliko još toga u Valpovu treba propasti, nestati, biti zauvijek izgubljeno, pa da se nešto shvati i pokrene?!

Post je objavljen 27.03.2007. u 13:12 sati.