Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

Crne mačke


Crne mačke povezuju sa vješticama i zlom. U herbrejskom i babilonskom folkloru se uspoređuju sa zmijama koje su omotane oko srca. U Britaniji i Europi prolaženje crne mačke ispred ljudi se smatralo dobrim znakom, mo kada su bile viđene kod crkve povezivali su ih sa vješticama. Crkva ih je smatrala nesvetima i paganima. Crna mačka se još uvijek smatra sretnom, no u SAD-u i dijelovima Europe koji su bili pod utjecajem inkvizicije i tjeranja vještica se još uvijek smatraju lošim znakom. U Japanu, Britaniji i Egiptu se i danas smatraju dobrom srećom.
Od 1880. crna boja se asocirala sa anarhizmom, crna mačka u borilačkom položaju je kasnije usvojena kao anarhistički simbol.
Mačke su često smatrane familijarima (kućnim zaštitnicima) vještica i ljudi. Vjeruje se po riječima Wiccana, da mačke imaju sposobnost osjetiti prisutnost duhova. Eksperiment koji je napravljen na Duke University u SAD-u podržava ovu teoriju. U eksperimentu nekoliko životinja, i mačka među njima su donešeni u kuću koja je smatrana ukletom, tj. kućom duhova. Sve su se životinje ponašale normalno osim u sobi u kojoj je izvšeno ubojstvo. Tu su se neke od njih počele čudno ponašati, mačka je počela piskati na praznoj stolici nekoliko minuta.
Crne mačke, zbog svoje sposobnosti da se ne vide u mraku, su smatrane posebno poželjne kao partneri vještica. Neke vještice su se mogle transformirati u mačke 9 puta, od tuda vjerovanje da mačke imaju 9 života. Crne mačke su ponekada korištene u magičnim ritualima, kao učesnici ili kao žrtve. U suđenju vješticama, posjedovanje crne mačke se smatralo dokazom sotonske povezanosti i vještičarenja. Često su crne mačke spaljivane zajedno sa ljudima.
I ranije, a i sada u nekim religijskim ritualima, žrtvuju se mačke, no u Wiccanskim ritualima nikada. Mnoge moderne vještice čuvaju crne mačke kao ljubimce i smatraju ih svetima.
U Rusiji je i dalje popularno vjerovanje da ako crna mačka prođe ispred čovjeka, on će ili izabrati drugačiji put da izbjegne mačku, tj. da pređe oko nje ili će proći držeći se za gumb.

pogled mog mačka kada sam radila ritual sa svijećama ;)


Post je objavljen 27.03.2007. u 23:49 sati.