Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

Grijeh i oprost (nedjeljno razmišljanje)

5. korizmena nedjelja –25. ožujka 2007.
Misna čitanja: Iz 43,16-21; Fil 3,8-14; Iv 8,1-11.

Nedjeljno misno evanđelje donosi zgodu s preljubnicom, koju su doveli Isusu da ga iskušaju kako će postupiti prema njoj. Taj "slučaj" otkriva nam dvije stvari. Prva je, rigorozan odnos starozavjetnog Zakona prema grijehu preljuba, koji se odnosio uglavnom na ženu. A druga je, Isusovo milosrđe prema svakom grješniku.

U Starom zavjetu preljub je bio strogo, apsolutno osuđivan. I u Dekalogu (Proglasu 10 Božjih zapovijedi) i kod prorokâ imamo taj stav. Zato su ženu, nakon što je bila uhvaćena u tome činu, vodili doslovce na stratište. I da Isus nije intervenirao, bila bi ubijena kamenjem (kao Sv. Stjepan; kako izvješćuju Djela apostolska). Međutim, ovdje ne smije biti zabune – Isus nije odobrio preljub. Ali, iako osuđuje njezin grijeh, on preljubnicu želi spasiti.

Ali tu treba istaknuti još nešto vrlo važno. To je Isusov cjelovit pogled na vezu muža i žene. Dakle, kad evanđelja gledamo u cjelini, uočavamo sve dimenzije bračne vjernosti: 1. ona obvezuje i muža jednako kao i ženu; 2. povezuje ih nerazrješivo i nutarnje; 3. oženiti se nakon rastave znači učiniti prebljub; a tko želi združiti se s nekim drugim osim sa svojim supružnikom postaje preljubnik u srcu! Iz toga vidimo koliko je i Isus zapravo strog, ali na drugi način, i ističe VJERNOST!

Kršćanski vjernici trebaju sebi ozbiljno posvijestiti činjenicu da živimo u mentalitetu u kojem se, posebno kroz medije i kulturu, uništava i izruguje vjernost, a reklamira preljub i nevjera. Tako je prije nekoliko godina u hrvatsku javnost ubačena krilatica: "Preljub učvršćuje brak!" Znademo, naravno, koliko je ta floskula bedasta, ali, zanimljivo, svi su je mediji donijeli kao - "znanstveno otkriće"! I, nažalost, mnogi su doista povjerovali toj podvali. A zašto? Ne samo zato što je čovjek po svojoj naravi sklon zlu i grijehu, nego još više zato što su vizualni mediji snažnom kampanjom nekoliko desetljeća "pripremali teren" za to.

Dovoljno je promisliti koliko je filmova (bez sapunica) s preljubom snimljeno u posljednjih 50 godina. To je 18.250 dana. Ako za trajanje jednog filma uzmemo prosječno 2 sata, to je 219.000 filmova u 50 godina. Ako je to previše, onda onaj tko je od 10. do 40. godine života gledao samo dva filma dnevno, u 30 je godina vidio, progutao, proživio najmanje – 21.900 preljuba (plus prevara, nesreća, zločina...)!

A koji je rezultat toga? Dok se prije djecu učilo što je čedno a što nemoralno, što dobro a što zlo, danas je postalo potpuno "normalno" da ono čega se pristojan čovjek i u tajnosti srami, popularne tzv. zvijezde to čine javno! A onda mladi, već čak i djeca, to oponašaju.

Postalo je "cool" snimiti vlastiti pornić pa ga "pustiti" da kruži po internetu. Neki tako sebi dižu popularnost, druge žele dobiti bolju ulogu na filmu itd. Ušli smo u civilizaciju u kojoj grijeh i sramota ne zaslužuju prezir nego postaju modeli ponašanja. Štoviše, oni koji čine opačine i perverzije postaju medijski idoli – uzori za oponašanje osobito mladima. Jadni današnji roditelji – oteli su im djecu! Jednom riječju – zastrašujuće!
A u Isusovo vrijeme, preljub je sam po sebi značio osudu na smrt! Za preljubnicu koju su doveli Isusu, uopće ne znamo kako je u to upala, je li slučajno uhvaćena na (ne)djelu... Sigurno je da se već bila pomirila s tragičnim završetkom života – kamenovanjem. Pratila ju je masa strogih zagovornika moralnog poretka i čuvara "javnog reda i mira" te mnoštvo publike – odraslih i djece. Očekivali su "pravednu presudu".

Međutim, svi najednom ostaju šokirani Isusovim "cool" ponašanjem. Publika, kao u tv-sudnici, traži presudu, a on se sagnuo i nešto piše po pijesku. A već je prije bio rekao da nije došao dokinuti Zakon! Pa što onda čeka? Isus zatim ustane i strogo kaže: Tko je bez grijeha, neka prvi baci na ženu kamen! I ponovno se sagne da piše po tlu. A oni, u tišini, polako počeše odlaziti – najprije najstariji! Kad su svi otišli Isus kaže ženi: Ne osuđujem te, ali nemoj više griješiti! Eto, tu je bitna poruka!

Ta nas zgoda uvijek ispunja čudesnim poštovanjem prema Kristovu stavu. Isus nikoga ne osuđuje, on se ne zaustavlja ni na čijoj prošlosti već gleda naprijed. Zato pruža ruku oprosta svakome, pa i preljubnici, jer je uvijek usmjeren na to da život spasi. Dakle, ni najveći grješnik nije kod Isusa izgubljen, uvijek može krenuti ispočetka. Kako je velika razlika između Njega i nas: On je Spasitelj, a mi smo najčešće – "pravedni suci"!

I još nešto: kršćani trebaju promisliti nisu li možda i oni preljubnici! Naime, po sakramentu sv. Krštenja mi smo s Kristom sklopili savez, pa ako mu na bilo koji način nismo vjerni – mi činimo preljub, grijeh protiv njegove ljubavi! I SZ i NZ koriste tu sliku i svaku nevjeru, svaki grijeh nazivaju - preljubom.
Osim toga imamo još jedan poticaj: to je podsjećanje na vlastitu grješnost. Isus kaže: "Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen!" Zanimljivo: ljudi "počeše odlaziti, počevši od starijih!" Jer savjest im je proradila; stariji su imali više grijeha nego mlađi!

Mi živimo u "bezgrješnoj civilizaciji". "Moralni relativizam" (kako papa Benedikt često kaže) uspio je prilično uništiti osjećaj za grijeh, krivnju. Nevjerojatna je podvala da u tome čak i naizgled bezazlene video igre imaju pogubnu ulogu. Naime nakon svih smrti i nesreća igra kreće iznova... I djeca, koja ne razlikuju fikciju od stvarnosti, nesvjesno upijaju poruku: nema ni smrti, ni nesreće, ni zla, ni ubojstva, ni opasnosti, ni grijeha...

Dakle, "korizmena lekcija" 5. korizmene nedjelje je da trebamo priznati vlastitu grješnost i pomoći drugima da izađu iz grijeha! Ako se tako budemo odnosili prema ljudima, unijet ćemo u naše društvo više radosti i napretka! Bit ćemo ono što Isus traži od svojih učenika – svjetlost svijeta! Bit ćemo jedni drugima radost, život i mir. Bit ćemo vjerni i uvjerljivi svjedoci Uskrsa i Uskrsnuloga. To želim svima koji su jednom "prekriženi". A svim ljudima dobre volje - da takvi i ostanu!

PS&NB: Nekoliko dana bit ću službeno odsutan pa "župu" ostavljam na brigu "pastoralnom vijeću" u sastavu (po abecedi): Brigita, Corny, Jedan, Kralj__Tomislav, Logos, Wayne i 20070207, koji su se već dokazali kao povjerljivi "čuvari blogovskog pečata". Srdačan pozdrav svima i blagoslovljen vikend!



Post je objavljen 24.03.2007. u 09:59 sati.