Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Krenuo proces Zdenka Ropca protiv države


Dva DVD-a s iskazima svjedoka o ratnim zločinima u Gospiću i Medačkom džepu biti će prikazana na jesen na Općinskom sudu u Zagrebu u procesu povodom tužbe Zdenka Ropca protiv RH, a za naknadu štete jer mu hrvatska država nije pružila zaštitu, a bio je izložen progonu pa je kao potencijalni haški svjedok dobio zaštitu Njemačke.
Ropac je na ime naknade štete od države tražio oko dva milijuna kuna, a Državno odvjetništvo do sada nije pristalo na izvan sudsku nagodbu. Obzirom da su obje strane ostale kod svojih stavova, sutkinja Zdenka Bačić je danas odlučila da će se na sljedećem jesenskom ročištu gledati video zapisi sa iskazima svjedoka o ratnim zločinima u Lici, čime, kako je objasnio zastupnik tužitelja Luka Šušak, Ropac namjerava dokazati u kakvim su okolnostima živjeli svjedoci kao on, i kako su završavali (Milan Levar).

Autor 45 linesa danas je bio jedini novinar na ovom ročištu, a očekuje se da će, obzirom na ekskluzivnost i dramatičnost dokaza koji je predviđen za iznošenje u rujnu, interes javnosti biti neusporedivo veći.

P.S. Vezano uz postupak koji DORH vodi protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca, danas sam iz krugova bliskih USKOK-u dobio par neslužbenih reakcija na tekstove koje sam zadnjih dana objavio.

Krugovi bliski istrazi smatraju da će državno odvjetništvo dokazati postojanje dragog kamenja, osim preko svjedočenja Snježane Šiprak, Hrvoja Petrača i vozača Josefa Roteihnera, i tako što će predočiti uplate iz MORH-a na račune tvrtke koju sada zastupa Zvonko Zubak, a s kojom su na projektu isporuke S-300 radili Petr Pernička i Josef Roteihner. Uskoku je dostupna i kopija putovnice Josefa Rotheichnera koju je napravila Snježana Šiprak kad je njemački draguljar posjetio Zagorca i navodno mu ostavio drago kamenje.

Iznos koji je MORH navodno platio Zubakovoj tvrtki poklapa se s vrijednošću dragulja o kojima je govorio Hrvoje Petrač - oko 17 milijuna dolara.

Pri Uskoku smatraju da će Zvonko Zubak u nastavku ograđivanja od Vladimira Zagorca priznati da je njegova tvrtka dobila tih 17 milijuna dolara jer mu je krajnji cilj, utjerivanje 200 milijuna dolara daleko važniji od gubitka vrijednosti dragulja.

Isti izvori upozoravaju na nevjerodostojnost svjedočenja Ferdinanda Jukića, mada ne znaju objasniti zašto se Lazo Pajić u emisiji Otvoreno Mislava Bage, jako pohvalno izrazio o Jukićevoj suradnji s Državnim odvjetništvom.

Odriču političku pozadinu cijele istrage, naglašavajući da se DORH znatno ranije htio "napiti krvi" Zagorcu, u svakom slučaju prije nego što su o Zagorcu progovorili Stjepan Mesić, Hrvoje Petrač i Snježana Šiprak. Ističu bitnim da je Terezija Barbarić dala prvi iskaz DORH-u još 2002., a zanemaruju da je prije otvaranje ove istrage bila instruirana izravno od savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića. Predsjednik Mesić je sam u više navrata govorio kako pri njegovu Uredu djeluju istražni timovi za operaciju ratnog profiterstva u uvjetima nabave naoružanja pod embargom. Ovo će ispasti kao hvalisanje Ive Pukanića da je predsjednik Mesić ustanovio tim sastavljen od šefa POA-e Franje Tureka, njegova tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Željka Bagića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je prikupljao dokumente za obranu Ante Gotovine. Samo je ta nedemantirana informacija bila dovoljna Carli Del Ponte da osumnjiči Mesića za pomaganje Anti Gotovini u bijegu, pa je Željko Bagić morao letiti iz Ureda, a gdje su još sve one druge informacije o sprezi Mesića i Gotovine koje su hrvatski građani dostavljali haaškim istražiteljima.
Ako se sjećate EU je na crnu listu stavila Željka Bagića i Hrvoja Petrača pod sumnjom da su bili dio Gotovininog logističkog lobija. Ivo Pukanić je u emisiji Josipa Šarića o tv filmu "Carlina lista" kukao nad Bagićevom i Petračevom sudbinom.

Ako je Europa povjerovala hrvatskim građanima da je Mesić preko Bagića i Petrača uključen u pomaganje Gotovini, odnosno ako su u Europi i danas u to uvjereni, Vladimir Zagorec ima odličan manevarski prostor da odigra do kraja. Da naprosto kaže da ga je Petrač reketario za Gotovinu, a kad nije pristao da su ga najprije prebili u garaži, pa mu oteli sina. A kad nakon toga zataži da španjolska policija dostavi austrijskom praovosuđu brojeve novčanica koje su pronađene kod Ante Gotovine na Tenerifima i da su izvrši usporedba s brojevima obilježe otkupnine za njegova sina, svi će mu Europi povjerovati da je ovaj postupak protiv njega politički motiviran. Zagorec nema više što izgubiti Hrvatskoj, a na taj način će dobiti zaštitu Europe.


Post je objavljen 23.03.2007. u 16:11 sati.