Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathinlife

Marketing

OPETH

-MUSIC-

Opeth je progressive death metal bend iz Švedske. Oni u svoju muziku unose malo svjetlije elemente kao sto je akustična gitara, clean vokal i uticaje džeza, progressive rocka iz '70-ih i bluza. Sve to upotpunjuje pjevač Mikael Ĺkerfeldt koji izvodi i clean i death metal vokale. Još nešto što odvaja Opeth od drugih death metal bendova su njihovi tekstovi koji su mnogo manje brutalni i imaju dozu poetičnosti. Njihovo ime - Opeth je uzeto iz knjige "Sunbird" (Wilbur Smith) i u originalu je pisano Opet. Opet je grad na mjesecu.

Image Hosted by ImageShack.us

Članovi benda
* Mikael Ĺkerfeldt - Vocal, gitara (1990-)
* Peter Lindgren - Gitara (1991-)
* Martin Mendez - Bas gitara (1997-)
* Martin Lopez - Bubnjevi (1997-)
* Per Wiberg - Klavijature (2005-)

Image Hosted by ImageShack.us

Opeth je bend koji ne treba posebno predstavljati, sa 8 studijskih albuma i jednim DVD-om dakazali su da su trenutno među najboljim metal bendovima na svijetu. Svježina ideja, kombinacija različitih žanrova i odlično komponovanje pjesama su njihovi glavni aduti. Mnoge su izenenadili, bilo pozitivno ili negativno, pretposljednim albumom “Damnation” koji je čitav bio u laganijem i akustičnom stilu bez viška distorzije i growl vokala. “Ghost Reveries”, relativno novi i aktualni album benda, nastavlja se na iskustvo stečeno na “Damnation”-u, ali uz itekako prisutnu distorziju i growl vokale, dakle, kombinirajući prethodnike, ali pri tom dodajući i nešto novo…

Image Hosted by ImageShack.us

Osmi studijski album Opeth-a je dakle još jedno remek djelo benda koje je svakako među najboljim albumima 2005. godine. Produkcija čitavog albuma je savršena, svaki instrument, zvuk i vokal su tamo gdje trebaju da budu i gdje su Opeth-ovci točno htjeli da budu. Tekstovi pjesama su standardno mračni, ali bez neke pretjerane dubine. Uostalom, kad bi se tražili negativne strane Opeth-a, jedini manji minus bi bili lyricsi, jer nekad znaju biti previše lični pa za običnog slušaoca koji nije pretjerano upoznat s bendom znaju biti konfuzni pa čak i besmisleni. Tako je bilo i na ranijim albumima i što se toga tiče ništa drastično se nije promijenilo ni na “Ghost Reveries”. “Ghost Reveries” dosadašnji najbolji album benda, ali ipak treba naglasiti da Opeth još može bolje od ovoga, a to će nam sasvim sigurno dokazati na nekom od sljedećih albuma.

Image Hosted by ImageShack.us

Diskografija

Demoi
* Demo '91 - (1991)
* Promo - (1994)
* The Drapery Falls - (2001)
* Still Day Beneath The Sun - (2003)
* The Grand Conjuration - (2005)

Studijski albumi
* Orchid (1995, ponovo objavljen 2000)
* Morningrise (1996, ponovo objavljen 2000)
* My Arms, Your Hearse (1998, ponovo objavljen 2000)
* Still Life (1999, ponovo objavljen 2003)
* Blackwater Park (2001)
* Deliverance (2002)
* Damnation (2003)
* Ghost Reveries (2005)

Ostalo
* Lamentations (Live at Shepherd's Bush Empire 2003) (DVD, 2004)

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 20.03.2007. u 18:52 sati.