Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Split prva postaja

Od nedjelje, 18. ožujka, u Večernjem plus kreće serija razgovora s istaknutim pojedincima u hrvatskim gradovima i mjestima. Prvi razgovor vodila sam u ponedjeljak na terasi hotela Park u Splitu s Arijanom Čulinom, don Ivanom Grubišićem, Juroslavom Buljubašićem i Igorom Štimcem. Sjajni sugovornici, a puno tema. Na žalost, u novinama nije bilo dovoljno prostora za objavljivanje svega onoga što su rekli. Zato na blogu donosim one dijelove koje nećete pročitati u nedjelju u Večernjaku.
Zanimljivo je bilo slušati teoriju Igora Štimca, koji je nakon dugo vremena pristao govoriti za novine, o najnovijem sukobu Vulić-Ivanković. Štimac je racionalno objasnio kako je i sam šest godina bio u takvim prilikama. Uvijek su se uoči derbija dizale tenzije. Zanimljivo, preporučio je trenerima Dinama i Hajduka da ne daju izjave jer takve izjave samo služe za podizanje tiraža novinama. Na taj način otvara se mržnja među navijačima. Ni jedan ni drugi nisu shvatili što su Venecijanci bili i što su radili, a na kraju krajeva, tu sintagmu prvi je upotrijebio Mamić.
I don Ivan Grubišić mišljenja je da su mediji ti koji prenose informacije, ali da uvijek traže negativnu stranu.
O Mediteranskom institutu akademika Radmana u Splitu svi sugovornici misle da on neće bitno pridonijeti razvoju grada. To je institut za izvoz pameti i znanja, a Hrvatskoj trebaju usko specijalizirani radnici. Hrvatska ima 7 posto visokoobrazovanih, a svi su se sjatili u četiri grada. - Vozeći se od Splita do Zagreba nema ni krave, a kamoli inženjera -duhovito je zaključila Arijana.
Posebno zanimljiva rasprava razvila se kada sam postavila pitanje o Splitu kao rasističkom gradu.
Čulina je oštro to odbacila i istaknula da djeca nemaju autoriteta te da je ta situacija s crnim dječačićem samo jedan eksces. Don Ivan je upozorio ne trendove koji proizlaze iz načina života. Škola više nije odgojno-obrazovna ustanova, nego samo instituacija u kojoj se stječe znanje. Ispričao je priču o Ghandiju koji je, došavši u jednu školi, nakon što su mu predstavljeni svi profesori, upitao tko tu predaje predmet kako živjeti. I Štimac je, kao roditelj, imao tu puno reći. Mediji ističu destrukciju, od nasilnika prave zvijezde i daju loš primjer mladima. Ne mogu se svi problemi u odgoju djece prebaciti na leđa vrtića i škola. Treba odgojiti djecu u vremenu u kojem živimo i uz obveze koje zaposleni roditelji imaju.


Post je objavljen 14.03.2007. u 12:00 sati.