Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rahoorkhuit

Marketing

Religija Satanizam

Satanizam kao religija podrazumeva Satanu kao apstraktni princip prirode, a vrlo retko kao osobu - superiorno biće. Iako je odgovor na hrišćanstvo velikih organizacija i jedan oblik opozicije doktrinama tih organizacija, nema zajedničkog s hrišćanskim pojmovima Boga, Satane, Pakla, demona ili zla. Satanisti koji prihvaćaju ideju postojanja Satane kao osobe, ne iskazuju veru i odanost slično hrišćanima ili pripadnicima nekih drugih velikih religija.

Prema mnogim hrišćanskim autorima, iako bez ozbiljnih dokaza, stvaratelj modernog - religijskog Satanizma jest Aleister Crowley. Iako je glavnina njegovih "greha" danas normalna svakodnevnica, Crowleyev rad je bio šokantan za svoje vreme i tadašnje prilike, njegovo učenje i praksa suprotna temeljnim interesima velikih hrišćanskih organizacija, ali opet u potpunoj suprotnosti sa osnovnim postavkama satanizma. Satanisti kao i hrišćani potpuno negiraju osnovne postavke Theleme, religije ustanovljene od Crowleya, težnju za samospoznajom, dolaženje do mističnih iskustava i zaživljavanje spoznatih Istina u životu, stapanje Višeg i Nižeg, nadilaženje ličnosti - Ega i stapanje s Univerzumom. Etiketu prvog ili najvećeg sataniste moglo je dobiti mnogo osoba koje su postojale pre ili posle Crowleya ali kao danas najznačajnijem protivniku hrišćanskih doktrina s radikalno novim učenjima i velikim uticajem, pripala je upravo njemu.

Pravi otac današnjeg Satanizma je Anton Szandor LaVey koji nakon proučavanja raznih magijskih i magičkih veština, psihologije itd. , 1969 g ere vulgaris objavljuje "Satanic Bible", zatim "Satanic Witch" i "Satanistic rituals" , pored gomile naslova ispunjenim praznoverjem gotovo jedine pouzdane izvore koji govore o satanizmu današnjice.

Prema Satanističkim učenjima Satana ima prehrišćansko-paganski oblik Đavola ili egipatskog boga Seta. Prema učenju ljudi su stvorili pojam Boga, a satanista ne treba prihvatiti tuđi - već stvoreni oblik, već sam naći njemu pogodan oblik zbog toga jer Bog nije osoba već sila prirode koju on doživljava na svoj lični način. Pakao i Raj ne postoje - to su laži i izmišljotine. Treba oslobađati i zadovoljavati animalne strasti, biti usmeren na uživanje u zemaljskim užicima, moć i veštinu njihovog pribavljanja. Teži se snazi, samostalnosti, lukavosti i inteligenciji, negira se samospoznaja, vrednost mističnog iskustva, duhovni razvoj, humanizam. U odnosima s okolinom kod satanista vredi politika odnosa sa stanovišta moći i uzvraćanja istom merom - prijateljstvom prema prijateljstvu a neprijateljstvom prema neprijateljstvu dok je osvetoljubivost na visokoj ceni. Život je svet, strogo je zabranjeno ubijanje, samoubistva, ritualna žrtvovanja, čak ni najveći neprijatelji ne smu se ubiti već samo onesposobiti i eventualno mučiti. Čovek se shvaća kao vrsta životinje, sposobnija i opasnija od ostalih, što ga i odvaja od ostalih vrsta.

Koriste se magijske prakse i rituali za razvijanje i korištenje moći za pomoć sebi, svojim prijateljima a i za onesposobljavanje neprijatelja

Današnji satanisti su uglavnom udruženi u tri osnovne organizacije: Church of Satan, Temple of Set i Church of Satan Revelation, u takozvane "grottoe" ili "temple" kako ih zovu parodirajući hrišćanske hramove ili vještičarske "coverne". Pojavljivali su se također, ili se pojavljuju u nekoliko minornih grupa. Teško je odrediti broj satanista danas, zbog uobičajenog prikrivanja njenih članova pred progonima, ali neki izvori američke vojske procenjuju da ima oko 10-20 hiljada pripadnika u USA.

Odnos satanista prema njihovim najljućim neprijateljima - hrišćanima i pripadnicima ostalih velikih religija je potcenjivački, smatraju ih smešnim i manje vrednim bićima izmučenih strahom, mržnjom i tupošću, koje se jedino može sažalevati. Kažu za sebe da su najbolji prijatelji hrišćanskih organizacija kojima omogućuju da ostanu u poslu.


Post je objavljen 13.03.2007. u 11:59 sati.