Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rktkarizma

Marketing

PRVA KNJIGA PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU
Fra JAKOV BUBALO, SVEĆENIK FRANJEVAC, TOMISLAVGRAD,
LEKTOR OVIH PORUKA
RIJEČ KOJA PROŽIŽE SRCE


Kad bi me netko izravno upitao, vjerujem li ja da je to što sadrži ova knjiga doista vjerodostojna Božja riječ i Božja objava, odgovorio bih ovako: Kao kršćanski vjernik i katolički svećenik, ja nepokolebljivo vjerujem u Božju riječ i Božju objavu. A čitava ova knjiga izatkana je od uvjerljive i provjerljive Božje riječi i Božje objave. One i onakve Božje riječi i Božje objave kakva se nalazi u svetopisamskim kanonskim knjigama. Pa, ako bih sve to skupa stavio pod znak pitanja ili tome zanijekao božanske označnice, istodobno bih zanijekao i samo Sveto pismo kao izvornu Riječ Božju!

Vidjelica, ili točnije rečeno posrednica Vassula Ryden, koja pomno bilježi svoje višegodišnje učestale razgovore s Isusom (povremeno i s Gospom, a gdjekad i sa sv. Mihovilom i sa svojim anđelom čuvarom Danijelom), prenosi te razgovore u veoma jednostavnom i veoma jasnom izričaju. Osnovicu i okosnicu tih razgovora tvore svetopisamske misli i riječi iz Staroga i Novoga zavjeta. Manje iz Staroga, a više iz Novoga, što je i razumljivo. Obilje nježnih riječi, poglavito nježnih oslovljavanja, po svom izvanjskom jezičnom ruhu podsjeća na raspjevani jezik poznate svetopisamske knjige "Pjesme nad pjesmama", a zorni sadržajni pečat čitavoj toj Objavi utiskuje Isusova evanđeoska riječ.

Premda mi je pri čitanju ove iznimne knjige glavna zadaća bila hrvatska jezična obradba prevedenog rukopisa, pozorno sam pratio i cjelokupni sadržaj. A sve da sam htio, jednostavno nisam mogao izbjegnuti praćenje sadržaja. Zato što me je sadržaj naprosto osvojio i do srži srca prožeo. No odmah valja istaknuti još jednu važnu činjenicu. Naime tko bi u ovoj knjizi htio tražiti zapanjujuće predodžbe i neobična čudesa, taj ne bi našao ono što bi tražio. Jer, ovo je prije svega i iznad svega evanđeoski govor i razgovor. Pun duhovne topline i blizine, ali dalek od svega onoga što se zove "love na senzacije". Još jasnije rečeno, to je prava, a očito i pravodobna "Poruka mira i ljubavi", kako je u više navrata i izrijekom nazvana.

Sve ono što krasi kreposna čovjeka i sve ono što duhovno izobličuje svakog čovjeka, kao posvemašnja suprotnost između dobra i zla, tu je zorno istaknuto i susljedno isticano. S jedne strane, dobrota i ljubav, poniznost i pobožnost, kao izrazita odličja kreposna i čestita čovjeka. S druge strane, zloća i mržnja, oholost i bezbožnost, kao nedolična označja svakog čovjeka. Ljubav je pak ona osovinska krepost koja je utkana u svaki stavak, pa i u svaki redak ove Objave. S jedne strane Božja ljubav prema čovjeku kao božansko neizmjerje, a s druge strane čovjekova ljubav prema Bogu i bližnjemu kao najveća Isusova zapovijed i ujedno najveći čovjekov propust. A iz stavka u stavak, gotovo neprekidno, razliježe se bolna božanska jeka nad tužnom slikom današnjeg svijeta i crkve u današnjem svijetu. Ukratko, današnji je svijet duhovno razoren, a Crkva u tom svijetu bolno razjedinjena te se i ona doimlje kao raspršeno stado i opustošeni vinograd.
Teško bi se takvu dojmu itko mogao oteti. I samo slijepac ne bi mogao domotriti takvu tužnu i ružnu sliku današnjeg svijeta i današnje Crkve Kristove, kakvu nam dočarava spomenuta Objava.

Ali beznađu i očaju ipak nema mjesta. Objava uvjerljivo najavljuje duhovnu preobrazbu svijeta i duhovno jedinstvo Crkve Kristove, s davno žuđenim jednim stadom i jednim Pastirom. I to ne u nekoj maglovitoj dalekoj budućnosti, nego u bliskom vremenskom razdoblju. Već uskoro! Bit će to izravni Božji providnosni zahvat, uz neprestanu molitvenu i ostalu duhovnu potporu čestitih i svetih duša.

Mnogima se to može učiniti kao nešto neostvarivo, pa čak i nemoguće. Ali vjernik nikad ne bi smio zaboraviti da je Bogu sve moguće!
Poruka mira i ljubavi u ovoj Objavi priopćena je Crkvi i svijetu na tako živ i životvoran način, da je pred njom teško ostati ravnodušan, a kamoli potpuno hladan. To što je ovdje rečeno, pomalo je nalik na svojevrsni živi slikopis, u kojem je Isusova iskonska evanđeoska riječ probujala kao neprispodobiva gorska bujica i sve hoće pokrenuti na novi život. Ne mogu, dakako, unaprijed znati kako će ta Poruka djelovati na ostalo čitateljsko općinstvo. No na mene je tako djelovala te o tome posve osobno i samostalno, iz vlastite duše izravno, svjedočim.

Moguće pak prigovore ovoj knjizi-Poruci mogu lako pretpostaviti. Osim poneke prijeporne rečenice, prigovori se vjerojatno ne će odnositi na sam sadržaj, nego po svoj prilici na posrednicu toga sadržaja Vassulu Ryden. I to s katoličke strane zato što je Vassula Ryden pripadnica Pravoslavne crkve. A sa svih ostalih strana, uključujući i katoličku, zato što Vassula Ryden sve donedavno nije bila osvjedočena vjernica i što nije živjela besprijekornim obiteljskim životom. No na takav bi se način jednako moglo prigovoriti i samom Isusu zbog toga što je svoje mesijansko božansko poslanje prvi put izravno očitovao jednoj Samarijanki, koja nije bila ni prava pripadnica Izabranog naroda niti je bila besprijekorna bračna družica (promijenila je pet muževa). Međutim, prije svakoga takva prigovora, trebalo bi se sjetiti svetopisamske istine da Bog često izabire slabe - kako bi postidio jake. A Vassula Ryden u čitavom tijeku svojih razgovora s "nebesnicima" očituje takvu poniznost i toliku ljubav spram Bogu i čovjeku, da ona kao "slaba" zacijelo može postidjeti mnoge "jake".
Na kraju samo još ovo. Nije mi ni na kraj pameti bilo koga poticati ili nagovarati da ovu Objavu prihvati kao objavljenu Riječ Božju i Poruku Božju. Tek ja osobno ne bih mogao imati mira u savjesti kad to ne bih upravo tako prihvatio. Jer, to je Riječ koja mi doista prožiže srce.

JAKOV BUBALO, svećenik franjevac



gethsemane

eeeeeee


PORUKA KOJU JE VASSULA PRIMILA 2. VELJAČE 1995. ZA HRVATSKU



Hrvatska, Zagreb, 2. veljače 1995.



Piši: Mir s vama! Uvijek sam bio s vama i pružao vam svoju ruku! Narode moj! Baštino moja! Sjeme moje! K meni se okrenite! Sklopite mir sa mnom! Sklopite mir sa mnom…!

Ljubim vas čitavu vječnost. Vratite se k meni, pa ću se i ja vratiti k vama.

Sijte sjeme ljubavi da biste zadobili ljubav! Sijte sjeme mira i naslijedit ćete moj mir. Sijte, blagoslovljeni od moje duše, sjeme pomirenja i zadobit ćete moju slavu…

Ne plačite nad imovnim stvarima.

Podignite oči k Nebu i neka vaše srce traži moje nebeske zakone. Tako da po njima moje Kraljevstvo nebesko uđe u vaša srca i da se moja volja provodi u vašim srcima, kao što se provodi u srcima svih svetih na Nebu.

Do dana današnjega uzvikujem kao što sam nekad vikao u Jeruzalemu! Kad biste samo znali tu poruku mira koju vam i danas još uvijek nudim, ne biste propustili da je prigrlite!

No te su stvari skrivene učenima i mudrima, a otkrivaju se samo pravoj djeci. Kraljevstvo se nebesko otkriva jednostavnima i poniznima.

Preobrazite svoja srca i imat ćete svoju nagradu na kraju. e

I ako kažete: "Što Ti mi sada možemo ponuditi?" kažem vam: Ponudite mi svoje srce, i ja ću vam pomoći zbog vašeg manjka vjere. Otvorite svoje srce, i ja ću ga pretvoriti u Nebo za sebe, vašega Boga, u kojem ja mogu biti slavljen. Dođite i jedite od toga ploda koji vam danas nudim. Dok još ima vremena! Dođite k meni! Vaš je gospodar dobro odmaknuo na stazi povratka.

Zato vam kažem: Sklopite mir sa mnom i budite jedno u mojemu Imenu. Ja vas sve blagoslivljam u svoje Ime i ostavljam vam dah svoje ljubavi na vašem čelu.
™§ýĄŁ




homecoming


molite se braco i sestre, Bozji blagoslov zeli vam,

vas Branko


Post je objavljen 13.03.2007. u 11:34 sati.