Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

Benedikt XVI: Mediji moraju mlade učiti ljepoti i dobru

Papa je jučer (9. ožujka) primio sudionike opće skupštine Papinskog vijeća za društvena obavijesna sredstva te im uputio sadržajnu, aktualnu i znakovitu poruku. Vrijedno je da vijest o tome doslovce prenesem, kako bi se s time upoznali i oni koji ne posjećuju stranice Informativne katoličke agencije (www.ika.hr).

Vatikan, (IKA) – Papa Benedikt XVI. uputio je apel čelnim ljudima medijske industrije da predlože proizvođačima da "sačuvaju opće dobro, čuvaju istinu, štite ljudsko dostojanstvo i promiču poštivanje potreba obitelji". Papa je svoj apel uputio sudionicima opće skupštine Papinskog vijeća za društvena obavijesna sredstva koje je 9. ožujka primio u Vatikanu. "Odgovornost za poučavanje i odgajanje djece i mladeži putovima ljepote i dobra je velika", istaknuo je Papa. Medijske će korporacije pokazati da su svjesne te odgovornosti samo ukoliko budu promicale temeljno ljudsko dostojanstvo, istinsku vrijednost bračne zajednice i obiteljskog života i pozitivne dosege ciljeva čovještva, istaknuo je Papa. Dok se tisak jedva održava na životu, primijetio je nadalje Papa, "drugi oblici medija poput radija, televizije i interneta šire se na čudesan način". "Taj utjecaj elektronskih medija", dodao je, "ide ukorak s rastućom koncentracijom u rukama malobrojnih multinacionalnih korporacija čiji utjecaj prelazi sve društvene i kulturne granice". Budući da mediji imaju snažnu ulogu u oblikovanju kultura, smatra Papa, to se pitanje tiče svih osoba koje uzimlju zaozbiljno blagostanje građanskog društva.
Nema sumnje da su sredstva društvene komunikacije pridonijela mnogim velikim blagodatima civilizacije, dodao je Benedikt XV. Dovoljno se sjetiti samo kvalitetnih dokumentarnih i informativnih programa, zdrave zabave, poticajnih rasprava i intervjua. I više od toga, valja priznati kako je internet mnogima odškrinuo vrata u svijet znanja i učenja kojem su do sada imali vrlo otežan pristup. Te doprinose općem dobru valja pozdraviti i potaknuti, istaknuo je Papa. S druge strane, pojasnio je, očito je također "da veliki dio onoga što se na različite način prenosi u domove milijuna obitelji u cijelome svijetu ima destruktivno djelovanje". "Osnažimo svoje napore kako bismo sve potaknuli da stave svjetiljku na vidljivo mjesto gdje će svijetliti svima: u kući, školi i društvu", rekao je Benedikt XVI. Papa je stoga pozvao, stavljajući naglasak na sadržaje svoje poruke za Svjetski dan društvenih obavijesnih sredstava u čijem su središtu mediji i mladi, da odgajaju nove naraštaje "ljepoti i dobru" i promiču "temeljno ljudsko dostojanstvo, istinsku vrijednost braka i obiteljskog života te pozitivna postignuća ciljeva čovječanstva".



Post je objavljen 10.03.2007. u 15:30 sati.