Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

ŠKOTSKI OVČAR



Još ga zovu i škot ili škotski koli. Dugodlaki škotski ovčar je blag, umiljat i vjeran pas, pas oštrog vida i velike otpornosti. Inteligentan je, dobar pomoćnik u policiji, odličan pas vodič slijepih, kao i komičar bez premca. Posebno mu je razvijen osječaj za porodicu i sretan je uz svog gospodara. Vrlo je odan i neizmjerno voli svoje vlasnike i svom vlasniku rado služi. Collie voli djecu i uvjek je spreman na igru.

Koli je kontradiktorna temperamenta, jer je osetljiv, a istovremeno tvrdoglav i nemaran. Lako ga je školovati i lako ući, ali mora se odgajati sa ljubaznošću i nagovaranjem, u protivnom neće htjeti naučiti ni najjednostavnije stvari.
Nije pas za stalni život u velikim gradovima i neboderima. Voli boravak u prirodi i trčanje. Mora živjeti u porodici, ali nikako u psetarnici.

Odmah na prvi pogled koli ostavlja dojam psa izuzetne ljepote. Nijedan dio tijela ne smije biti neujednačen u odnosu na cjelinu. Tjelesna građa treba da je snažna i okretna, bez nezgrapnosti i bez traga grubosti. Izraz je od posebne važnosti. Na to treba posebno povesti računa a ostvaren je savršenim skladom i savršenim sklopom lubanje i gubice, veličinom, oblikom i položajem očiju, usađenošću i načinom nošenja ušiju.
Ne podnosi silu i vrlo rado laje iako se to lako obuzda. Potrebno mu je često čišćenje krzna. Iako mu je dlaka dugačka, češljanje nije veliki problem.

Collie Rough je najveću popularnost stekao kao zvijezda filmova o dugodlakom škotskom ovčaru imenom Lessie, te je 50-ih godina postao jedna od popularnijih pasmina.

Životni vijek mu je do 15 godina.






Post je objavljen 26.02.2007. u 22:01 sati.