Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pantera2you

Marketing

debil, debila, debila, debilu, o debilu, s debilom, oj debilu!

Ok… ovo je izljev bijesa, a ne struke ili ne znam čega već!

Ja sam odlučila! Za deset godina više se neću baviti ovim poslom. Zašto? Zato što više neću ništa znati! Žali Bože svih tih godina i strahova! Ja se ni ne uklapam u ove okvire velike hrvaštine i noviteta, antiekavizma i svega trofaznog (iako to nije)!

Trebalo bi znati razlučiti tradiciju od nekog geografskog položaja, običaja toga položaja i jezika.

Nekako gutam te fore između NEĆU i NE ĆU, ali grješka, zadatci, grjehota, otpadci, strjelica… Ne pada mi na pamet! Da čujem kako to izgovaraju!

Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika dalo je prijedlog raspisivanja natječaja za izradu novoga pravopisa hrvatskog jezika. Neću uopće ulaziti u obrazlaganje zašto je danas na snazi jedan pravopis, a neki iza njega nije, zašto je preporučen još jedan iako se ne uvjetuje pridržavanje onoga što propisuje. To je suludo! Suludo mi je i to da jedinstvenu pravopisnu normu moramo uskladiti prije ulaska u EU! Sve prije EU! Pitam se, bi li mogli jednom napraviti zbog nas i onoga što je naše, a ne zbog EU i kojoj nam prvenstveno ni nije mjesto?!

Ako se vratim na famozno NE ĆU, Katičić (koji većini neće predstavljati ništa, a i bolje) pokušava uvjeriti ekipu kako je odvojeno pisanje hrvatska tradicija, odnosno da je sastavljeno pisanje propisao Novosadski pravopis iz 1960. Ma hajde, da je riječ o pravopisu bila vođena bilo gdje drugdje, npr. u Puščoj Bistri, i dalje bi se pisalo sastavljeno…

Velika je stvar što većina nema blagog pojma odakle je došlo to diskutabilno NEĆU. Više o svemu tome, a i o drugim stvarčicama koje sasvim solidno pomažu popuniti rupe koje smo stvorili sami i koje su nam „poklonili“ sveznajući profesori, o kojima nismo razmišljali, lagano se iščitavaju na blogu JEZIČNI SAVJETNIK. Moj SAVJET je da ponekada škicnete tamo.

No! No! Nooooooooooooo! Najveća kretenarija, posebna ponuda kuhinje nestručnih kadrova, a to je samo moj osobni sud, je nova paradigma padeža za malce petih razreda. Gramatika po HNOS-u! Bemti HNOS! Pazi vamo! Nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, lokativ, instrumental i vokativ! Kaj je najgore, to je prihvaćeno! To već ide! Od jeseni!

Zna se koja je tradicionalna paradigma padeža i koju poštuje cijeli svijet! Mi očito nismo taj cijeli svijet. Mi smo uvijek bili posebni! Bojim se i pomisliti odakle su došle riječi: debil, kreten, frustracija, idiotizam! Čini se da su to stare hrvatske riječi koje su označavale…znate već što!

Svašta!

I kao što su dvije osobe u komentarima na članak Večernjeg lista napisale osvrt na jednog od naših „vođa“: kretijen…. i Kre ten (veliko slovo je obavezno)!

Carpe diem!



Post je objavljen 22.02.2007. u 10:54 sati.