Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samorijeci

Marketing

Mačuš i Čavalica

Autor: Vlaho Skvadri

Ovo je moje prepričavanje te priče, nešto što sam imala na računalu za nešto drugo, priča mi se čini recimo zanimljivom. Ovo je djelo iz 17. st.

Ljubavna priča u kojoj su Mačuš i Čavalica naivna i prostodušna djeca koja to prestaju biti, a da toga nisu ni svjesni.

Djelo počinje invokacijom u kojoj se pjesnik obraća višnjoj slavi, morskim vilama, pticama, višnjem i moli za pomoć da iznese slavu svog mjesta. Grci su otok zavali Kalamotu (?) što znači „blago obilno i blaženo“ stoji nedaleko od Šibenika. Ljudi ovdje kopaju zemlju i love , pošteni su, časni, vrijedni, nema svađe i zlobe. Djevojke vezu na haljinama cviječe, voće tako lijepo da i pčele se zaustave da napiju oči. Ispod gore ishodi rijeka u more.

Na otoku su Mačuš - selo i Čavalica- ljuta gora, a između njih je pećina. Mačuš bijaše dječak, a Čavalica djevojčica iste dobi koji su zajedno brali cvijeće, šetali i gledali ribe te ribare koji vade ulov iz mora, a i sami su pecali.

Kad je Mačuša ugrizao rak, grlila ga je, a u njemu je srce gorjelo, venuo je za njom jer mu ljubav srce otrova. Ona je patila gledajući ga takvog te ga je zamolila da iznese svoje boli. On je mislio da je bolje da ga valovi progutaju. Usta stavi kamen da ne prizna, ali joj ipak reče da saznat razlog njegove boli može tako da pogleda u vodu te ona pogleda u vodu i ugleda svoj odraz i pobjegne.

Mačoš je patio, a onda je čuo da Čavalica ide u pećinu te je on pošao tamo i tamo je nju napala medvjedica i on ju spasi, ali ga bijaše sramota što je bila sama s njim (?) te mu reče da zaboravi i otiđe. On odluči skočiti u more te moli da mu ribe pojedu tijelo, a špilja da mu bude grobnica kako bi se Čavalica mogla njega sjetiti.

Pastiri su vidjeli kad je Mačuš skočio u more i otišli su to ispričati u selo. Čavalica čuvši to osjećala se krivom za njegovu smrt i u plaču opisuje svoju bol, kaže da će cijeli život provesti u suzama. Njega su iz vode izvukla dva ribara i on im ispriča razlog svoje nesreće. Na antitezi se iznosi njena radost zbog njega te kad se ugledaše onesvijestiše se, a kad su se probudili ljubav su objavili te su se odlučili vjenčati.


Post je objavljen 21.02.2007. u 17:09 sati.